Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Het belang van balans

In het dagelijks leven wordt veel van ons gevraagd, en is het hebben van balans daarom heel belangrijk. Wat jouw situatie ook is, je hebt ongetwijfeld te maken met het combineren van werk, het huishouden, sociale contacten of een gezin. Daarnaast is het ook fijn om af en toe tijd voor jezelf te hebben en wil je het liefst ook gezond leven en voldoende bewegen. Al deze ballen hoog houden kan best een uitdaging zijn en het is dan ook niet gek dat de balans in je leven soms even ver te zoeken is. In deze blog vertellen wij je meer over het begrip ‘balans’ en geven we een aantal tips om deze te behouden.

Waarom balans belangrijk is

Neuropsychiater Dan Siegel omschrijft het leven als een complex en zelfsturend systeem dat zoekt naar balans. Dit geldt volgens hem niet alleen voor een mens, maar voor al het leven op aarde op zich. Zo wordt er in het geheel van menselijke relaties ook gezocht naar een balans en proberen dieren en planten ook hun evenwicht te behouden zodat ze kunnen overleven.

Maar waarom is die balans nu zo belangrijk? Wanneer er geen sprake is van balans, spreken we over chaos of hardheid. Dit is onvermijdelijk in een mensenleven, echter is het van belang om hierna de balans weer terug te vinden. Denk aan gebeurtenissen zoals een geboorte van een kind, het overlijden van een dierbare of het krijgen van een veeleisende baan. Deze kunnen je flink uit balans brengen. Maar ook in het dagelijks leven zijn er genoeg zaken die kunnen zorgen voor een verstoorde balans.

De balans weer herstellen

Hoe vind je nu het juiste evenwicht en herstel je de balans? Dit is voor iedereen anders en afhankelijk van jouw persoonlijkheid en behoeften. Het is dus belangrijk om jezelf goed te leren kennen. Hoe beter jij weet wat jouw sterktes en zwaktes zijn, hoe sneller je de balans weer vindt. Hierdoor je kun je makkelijker prioriteiten stellen en zaken uitbesteden of juist toe-eigenen. Om dit nog iets concreter te maken vind je onderstaand een aantal praktische tips om meer balans in je leven te creëren.

Tips voor meer balans in je leven

  • Maak elke dag of elke week een planning: Hierdoor krijg je een goed overzicht van je taken en weet je waar je aan toe bent. Soms lijkt het in je hoofd groter dan het uiteindelijk is. Ook kun je door het maken van een planning makkelijker prioriteiten stellen. Hoeft het niet per se vandaag te worden gedaan? Plan het in op een later moment.
  • Neem tijd voor jezelf: Ongemerkt zijn we vaak de hele dag omringd door anderen. Op je werk zit je met collega’s, thuis heb je misschien een partner of kinderen om je heen en daarbij komen nog sociale afspraken met familie en vrienden. Dit kan zorgen voor chaos en weinig rust in je hoofd en lijf. Tijd voor jezelf is daarom erg belangrijk. Het zorgt er uiteindelijk ook voor dat je beter kunt genieten van de momenten die je wél met anderen spendeert.
  • Zorg voor minder ruis: Op een dag komen er vaak veel meldingen binnen via je telefoon of laptop. Berichten via WhatsApp, e-mails en foto’s en teksten op social media. Dit zorgt voor veel prikkels en ruis in je hoofd. Je hersenen moeten al deze prikkels verwerken naast al je andere dagelijkse verplichtingen. Het is dan ook niet zo gek als je hierdoor overprikkeld en uit balans raakt. Zet meldingen daarom zoveel mogelijk uit, leg ’s nachts je telefoon buiten de slaapkamer en beperk social media.

Heb jij het gevoel dat jouw leven in balans is?

Blog - tips voor meer balans in je leven