Een beter contact met jezelf levert veel op. We beschrijven 3 tips hoe je beter met je eigen gevoel in contact komt.
De drukte in je dagelijks leven, veroorzaakt door werk, gezin, een drukke agenda, zorgt ervoor dat je niet meer weet hoe je je voelt. Je wordt geleefd door de agenda en alles wat moet op een dag. Hierdoor blijf je doorjakkeren met alle gevolgen van dien. Vroeg of laat breekt het je op, loop je vast, word je gestrest of loopt het helemaal uit de hand en ontwikkel je een burn-out of andere psychische klachten. Meer luisteren naar de signalen van je lichaam en bewustwording van je gevoel bij de dingen die je doet, levert je zelfwaardering, zelfvertrouwen, een betere gezondheid en een plezieriger leven op.
Maar hoe doe je dat? Het vraagt een verandering van wat een gewoonte is geworden. Het vraagt je eigen gedrag aan te passen en de dingen anders te doen dan je inmiddels gewend bent en dat valt niet mee. Het vraagt je de rem op je dagelijks leven te zetten en het geduld en de tijd te nemen om te voelen.
Wat is het nut van voelen?
- Zodra je leert te voelen pik je signalen van je lichaam eerder op en voorkom je erger. Een opgejaagd gevoel, dat je moe bent of dat je ergens pijn voelt. Je kunt eerder ingrijpen om erger te voorkomen.
- Je voorkomt blessures of overbelastingen, zowel mentaal als fysiek. Zit je te lang op een stoel en krijg je rugpijn? Het vertelt je dat je van houding moet veranderen of moet gaan bewegen. Merk je dat je niet goed tegen drukke ruimtes kunt? Trek je even terug, je hebt behoefte aan een rustige omgeving.
- In gesprek met anderen geeft het je inzicht of je juist energie van iemand krijgt of dat iemand je energie kost. Het geeft je zelfinzicht en zelfvertrouwen. Ook voel je beter aan of jij zelf of iemand anders over je grens gaat.
- Wanneer je bewust bent van je eigen lichaam, leert het je ook meer bewust te worden van het lichaam van een ander. Dit kun je gebruiken in je omgang en je communicatie met anderen. Je kunt de ander beter interpreteren, waardoor je je inlevingsvermogen en samenwerking kunt verbeteren.
Hoe leer je beter naar jezelf te luisteren?
- Neem rust en pauze. Misschien voelt dat niet prettig en ga je je moe voelen zodra je je drukke leven even stillegt, waardoor je helemaal niet meer vooruitkomt vandaag. Dit zegt genoeg over wat je lichaam je aangeeft; je hebt de rust en pauze nodig om te herstellen. Probeer voor jezelf onder woorden te brengen wat je voelt aan emoties of hoe je je lichamelijk voelt en wat je nodig hebt.
Vraag jezelf af wat er gebeurt als je een tandje lager gaat zitten vandaag. Hoe erg is het als je werk niet helemaal af is en het opschuift naar morgen? Waarschijnlijk maakt het geen verschil en is het je eigen denken, wat de druk veroorzaakt. Het geeft je vandaag de ruimte om iets voor jezelf te doen en tot rust te komen.
- Let op je ademhaling. Neem de tijd om je te focussen op je ademhaling. Adem je goed en diep door tijdens de dingen die je doet of merk je dat je ademhaling hoog zit? Een bewuste ademhaling levert je ontspanning op en een betere zuurstofopname.
- Verminder het ‘moeten’ en doe meer voor jezelf. Er zijn altijd een heleboel dingen die je moet op een dag. Het heeft te maken met wat je denkt dat anderen van je verwachten of wat je jezelf oplegt. Je moet nog even dit afmaken, je baas vraagt continu wanneer je de opdracht af hebt. Je moet je kinderen naar sport brengen, er moet eten op tafel vanavond. Plan tijd voor jezelf in en voel je niet schuldig die tijd voor jezelf te nemen. Je hebt het nodig om goed te functioneren, plezier te beleven en gelukkig te zijn.