Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

De kracht van mindfulness bij chronische pijn

Wist je dat mindfulness een heel krachtig middel kan zijn wanneer je last hebt van chronische pijn of bezig bent met revalideren? Het leert je namelijk om anders om te gaan met de pijn en klachten die je ervaart. Ook zorgt het ervoor dat je rust kunt vinden. In deze blog gaan we hier verder op in en geven we een aantal tips over hoe je mindfulness kunt toepassen in jouw leven.

Wat is mindfulness precies?

Allereerst is het misschien goed om even uit te leggen wat mindfulness precies inhoudt. Mindfulness is het volledig bewust worden van de geest en het lichaam. Je stelt je open voor de ervaring van dat moment. Simpel gezegd kun je het ook omschrijven als in het ‘hier en nu’ zijn.

Door mindfulness toe te passen leer je om bewuster te leven. Het zorgt ervoor dat je jouw aandacht kunt sturen en je geest rustiger wordt. Hierdoor lukt het je beter om te ontspannen en kun je keuzes bewuster maken. In het geval van chronische pijn zorgt dit ervoor dat je beter je grenzen aan kunt geven én beter kunt ontspannen in stressvolle situaties.

Yoga bij chronische pijn

Naast mindulfness kan ook yoga een positieve invloed hebben op mensen die last hebben van chronische pijn of aan het revalideren zijn. Zo zijn er speciale yogalessen voor mensen met reuma of fibromyalgie. In deze lessen zijn de yogaoefeningen rustig en zacht. Door bewust bezig te zijn met je lichaam, weet je steeds beter wat je wel en niet kunt. Je gaat rustig kijken waar je grenzen liggen en er is aandacht voor ademhalingsoefeningen en ontspanning.

Mindfulnesstraining

Maar hoe pas je mindfulness nu toe in je leven? Dit kan met behulp van mindfulnesstraining. Deze trainingen worden gegeven op verschillende plekken in ons land en zijn er voor iedereen die een bewuster leven wilt en anders om wilt gaan met zijn of haar omstandigheden. Na een mindfulnesstraining zal je zien dat je meer inzicht hebt in je gedachtepatronen, je beter afstand kunt nemen van je gedachten, het leven makkelijker wordt en je beter kunt genieten.

Mindfulness bij Medinello

Bij Medinello besteden we ook aandacht aan mindfulness. Zo kan er tijdens het revalidatieprogramma worden gekozen voor de module ‘mindfulness’. Samen met een aantal andere modules heeft dit als doel om je beter te leren omgaan met pijn en de gevolgen daarvan voor het dagelijks functioneren op zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal-maatschappelijk gebied.

Heb je een vraag over mindfulness bij Medinello? Stel deze dan gerust!