De voeding die we eten beïnvloedt veel aspecten in ons dagelijks leven; onze gezondheid en onze energiehuishouding. Waarschijnlijk zijn we ons er te weinig van bewust dat voedingsgewoonten er insluipen en we ongemerkt voedingsstoffen binnenkrijgen die ons energielevel negatief beïnvloeden. Wanneer je je regelmatig moe, uitgeblust, somber of energieloos voelt, wijt je dat vaak aan een drukke werkdag. Je hebt misschien toch te weinig pauze genomen of te veel stress gehad. Je bent eraan gewend geraakt en hebt geaccepteerd dat je na een maaltijd even moeten uitbuiken en dat je je wat meer moe voelt.
Naast alle activiteiten die je dagelijks hebt, bepaalt je eetgewoonte voor een groot deel hoeveel energie je hebt om de dag prettig door te komen. Eet je een verse maaltijd met gezonde ingrediënten, dan zorgt dat voor een constante energie, waar je langer actief op blijft. Van suikerrijke voedingsmiddelen zal je een snelle energiepiek krijgen, waarna je keihard terugvalt in een energiedal, waar je je futloos en moe in voelt. Een ongezond voedingspatroon zal je lichaam niet alleen minder energie geven, het zal energie uit je lichaam onttrekken. Je eet op de automatische piloot voedingsstoffen die je lichaam moeilijk verteert. Dit kost energie, met het gevolg dat je je eerder en vaker moe en futloos voelt.
Je kunt veel meer energie houden gedurende de dag en na een drukke werkdag door bepaalde voedingsmiddelen uit de weg te gaan en andere voedingsmiddelen toe te voegen aan je maaltijden en tussendoor.
Vooral de schommelingen van suikers in je lichaam kosten veel energie. De bloedsuikerspiegel stijgt sneller of juist minder snel afhankelijk van het type suiker dat in je voeding of drinken zit. Ook de structuur waar de suiker in zit bepaalt hoe snel de suikerspiegel omhoog gaat. Suikers in sport- of frisdranken zullen sneller tot een stijging van de bloedsuikerspiegel leiden dan de suikers in vezelrijke voeding met complexe koolhydraten. Hoe meer suiker er in het product zit des te harder komt daarna de ‘suikerdip’. De ‘snelle energie’ is dan opgenomen door de lichaamscellen en je lichaam reageert alsof het een te lage suikerspiegel heeft. Het vermijden van suikerrijk voedsel zal je gedurende de dag een stabiel ‘energielevel’ aan je lichaam geven. Je blijft fitter van geest en lichamelijke inspanning zal gemakkelijker worden.
De voeding die je eet zal worden afgebroken in het spijsverteringsstelsel zodat voedingsstoffen kunnen worden opgenomen in het lichaam om energie te krijgen, om te herstellen en om te groeien. Gefrituurde producten en bewerkte voeding zoals in kant-en-klaar maaltijden bevatten niet alleen stoffen die ongezond zijn voor hart en bloedvaten, ze bevatten ook voedingsstoffen waar je lichaam meer tijd voor nodig heeft ze te verteren. Dit geldt ook voor maaltijden met veel granen, kaas en vlees. De vertering vergt veel energie en dat geeft je na de maaltijd een moe gevoel. Een te grote maaltijd zorgt ook voor een moeilijke vertering van je voedsel en het duurt langer, dus eet niet totdat je een vol gevoel hebt, maar houd het bij kleinere hoeveelheden.
Je bent je er niet altijd bewust van, maar je lichaam tolereert niet altijd even goed iedere voedingsstof of ieder -bestanddeel. Dit kan per persoon verschillen en is niet altijd even duidelijk. Gewenning van het gebruik van bepaalde voedingsstoffen of producten maakt dat we het blijven gebruiken. Veel mensen reageren niet goed op zuivelproducten en ze bevatten vaak ook nog veel vet wat een moeilijkere vertering met zich meebrengt. Als je lichaam bepaalde stoffen niet verdraagt zal je je er minder energiek door voelen. Het vraagt een continue strijd van je lichaam met de stof die het niet verdraagt, dit kost energie.
Dit geldt ook voor het gluteneiwit. Dit zit in tarwe, brood en pasta en andere deegwaren. Ook zitten gluten in bewerkte fabrieksproducten en houdbare producten waardoor we tegenwoordig meer gluten binnenkrijgen. Ze geven een constante lichte belasting op je verteringsstelsel. Heb je een lichte intolerantie? Dan zal je dat niet direct merken. Bij het weglaten van gluten uit je voeding, merk je al gauw dat je meer energie overhoudt.
In bruine rijst zit een mineraal dat energie uit eiwitten en koolhydraten haalt. Bruine rijst kan goed als bijgerecht gebruikt worden naast je favoriete groenten.
Zoete aardappelen zijn rijk aan koolhydraten en er zitten veel vitaminen in. Lekker om er puree van te maken of je kunt ze in reepjes snijden en ze in een beetje olie bakken. Een gezond en lekker alternatief voor patat.
Bananen bestaan bijna alleen maar uit suiker en vezels. Een gezonde snack waar je veel energie van krijgt.
Appels bevatten naast vitamines ook veel vezels die ervoor zorgen dat je er langer over doet de appel te verteren en langer energie hebt.
De sinaasappel is rijk aan vitamine C en andere goede stoffen en zorgt er ook voor dat je langere tijd energie vasthoudt. Pel en eet hem op in plaats van uitpersen. Je krijgt daardoor niet te veel suiker binnen, en ook de gezonde stoffen en vezels die onder de schil zitten eet je op.
Spinazie is een fantastische bron aan ijzer en ijzer is belangrijk voor de binding van zuurstof aan de rode bloedcellen. Eet spinazie in een groene smoothie of als een salade tijdens de lunch en je zal geen last hebben van een middagdipje.
Een bom van eiwitten en koolhydraten. Een handje vol in je salade geeft een volledige voedingsbodem zonder dat het je een snelle stijging van de suikerspiegel bezorgt.
Een gezonde snack voor in je tas of op je bureau. Er zitten eiwitten en andere stoffen in die je energie geven en goed zijn voor je stofwisseling.
Zalm is een gezonde, vette vis (omega-3). Naast dat zalm gezond is voor hart en bloedvaten is zalm rijk aan vitamines die zorgen dat de voeding die je binnenkrijgt omgezet wordt in energie. Heerlijk bij bruine rijst en groenten.
Een bom van eiwitten die bijna allemaal in het lichaam kunnen worden opgenomen. Buitengewoon goed voor de spieropbouw en je kunt ze in verschillende variaties klaarmaken; als roerei, gebakken, gekookt of als omelet.
Naast een goede balans van activiteiten die je energie geven of juist energie kosten maakt voeding een groot verschil in hoe energiek je je voelt en valt op dat vlak waarschijnlijk veel energiewinst te boeken. Het kan nuttig zijn je voedingspatroon eens onder de loep te nemen en er je voordeel mee te doen. Lees ook Meer energie, meer plezier en meer genieten | 5 tips voor meer balans in je dag.