Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Piekeren voorspelt nieuwe depressie

Een vragenlijst voorspelt adequaat de kans op terugval bij een patiënt die eerder depressief is geweest. Vooral patiënten die piekeren over negatieve gedachten, hebben een grote kans hierop. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC. De onderzochte vragenlijst is de Leiden Index for Depression Sensitivity, een vragenlijst van 34 items. Deze vragenlijst meet welke gedachten je krijgt bij een verdrietige stemming.

Terugval

Hoe hoger de score op de lijst, hoe waarschijnlijker het is dat iemand opnieuw depressief wordt. Volgens de onderzoekers blijkt dat een verhoging van 20 punten op de score op de lijst de kans op terugval na 3,5 jaar met 10 tot 15 procent vergroot. Iemand met een hoge score (90) op deze lijst heeft een kans van rond de 75 procent op een terugval.


 
 

Piekeren

Uit de analyse blijkt dat ‘rumineren’, het dwangmatig piekeren over je verdriet en negatieve ervaringen, samengaat met een grotere kans op een terugval. Een andere factor die van belang is onverschilligheid, het ontbreken van interesse in je omgeving. Volgens de onderzoekers zijn extra studies nodig om definitief vast te stellen of de vragenlijst een hulpmiddel voor clinici zou kunnen zijn om het risico op terugval van individuele patiënten te voorspellen.

“Adequaat voorspellen van risico op terugval en daarop gerichter therapie instellen zou de last van depressie aanzienlijk kunnen verlichten”, zegt eerste auteur Caroline Figueroa van de afdeling Psychiatrie van het AMC. Het voorspellen van het risico op terugval van depressie is relevant. Depressie is een ziekte die vaak terugkomt.

De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychiatry.
AMC

Bron: Plus Online