Hoewel de lente er aan zit te komen en de ergste kou (hopelijk) voorbij is, hebben sommigen van ons nog wel te maken met een verkoudheid. De lagere weerstand in de wintermaanden zorgt ervoor dat we met een snotneus in bed liggen. Om het dagelijks leven toch door te kunnen laten gaan, slikken we pijnstillers in de hoop dat het snel overgaat. Maar wist je dat je in plaats van pijnstillers ook natuurlijke middelen kunt gebruiken tegen verkoudheid?
Wanneer je geveld wordt door een verkoudheidsvirus betekent dit vaak maar één ding: uitzieken. Naast voldoende rust nemen en veel drinken, kun je pijnstillers nemen. Ze laten de hoofdpijn naar de achtergrond verdwijnen en helpen je van het algehele ‘meh’-gevoel af. Het voelt echter niet fijn om de hele week pillen te slikken. Gelukkig biedt de natuur ons middelen die een vergelijkbaar effect hebben. Uit onderzoek zijn er aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen goed kunnen helpen bij een verkoudheid.
Wist je bijvoorbeeld dat knoflook een natuurlijk antibioticum is? Naast dat deze groente heel lekker is en in veel gerechten gebruikt kan worden, is het een natuurlijk medicijn. Uit onderzoek is gebleken dat je sneller herstelt van een verkoudheid wanneer je knoflook eet. Het is echter wel het beste om de knoflook rauw te eten, wat voor sommigen best heftig kan zijn. Tip: doe wat rauwe knoflook door een saladedressing, hummus of tzatziki.
Een ander natuurlijk medicijn is chilipeper, you hate it or love it. De peper zorgt er namelijk voor dat je slijm dunner wordt waardoor bacteriën sneller kunnen worden afgevoerd. En laat dat bij een verkoudheidsvirus nou nét de bedoeling zijn. Wanneer je een verkoudheidsvirus hebt moeten de bacteriën namelijk het lichaam verlaten om te herstellen. Vandaar ook die snotneuzen en zweetaanvallen. Door chilipeper te eten kun jij je lichaam hier dus een handje bij helpen.
Een ander helend kruid is kurkuma, wat ook veel in de oosterse geneeswijzen wordt gebruikt. Met name in combinatie met andere kruiden zoals peper en gember kan het ontstekingsremmend werken. Doe een flinke hoeveelheid kurkuma door een currygerecht, strooi wat in je kop thee of maak er een hip drankje mee zoals ‘golden milk’.
Tot slot is het goed om regelmatig vlierbessen te eten. Uit onderzoek blijkt dat deze vrucht met name preventief werkt tegen een verkoudheid. Zo verhoogt de bes het immuunsysteem en beschermt het de cellen tegen een verkoudheid. Je kunt de vlierbes los eten maar de vrucht is met name populair in de vorm van siroop. Lekker in je drankje of in de yoghurt!
Gebruik jij wel eens een natuurlijk medicijn?