Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Zo vergroot je jouw zelfvertrouwen

Vrijwel iedereen kan het wel gebruiken, een extra dosis zelfvertrouwen. Want hoe sterk je ook in je schoenen staat, die onzekere moment blijven bestaan. Het is daarom ook helemaal niet zo erg om af en toe onzeker te zijn. Wanneer het echter te vaak gebeurt, kan het je leven belemmeren. In deze blog vertellen wij daarom hoe je jouw zelfvertrouwen kunt vergroten en hierdoor beter kunt genieten van wat het leven te bieden heeft.

Betrek niet alles op jezelf

Een grote valkuil voor mensen die vaak onzeker zijn, is dat ze alles wat ze meemaken op zichzelf betrekken. Zegt een vriendin jullie afspraak af? Dat ligt vast aan jou. Is de verkoopster erg onaardig? Dan heb jij vast iets verkeerds gezegd. Vaak is dit helemaal niet het geval en ligt de oorzaak van de gebeurtenis bij iets anders.

Zo kan het best zijn dat je vriendin een noodsituatie heeft of dat de verkoopster gewoon haar dag niet heeft. Probeer daarom te bedenken dat het niet aan jou ligt en laat het moment gaan. Je zult je hierdoor een stuk beter voelen!

Ontdek waar je goed in bent

Onzekere mensen denken vaak dat ze nergens goed in zijn en kijken op tegen anderen. Echter heeft iedereen zijn of haar kwaliteiten, alleen moet je die soms nog ontdekken. Iets wat jij heel vanzelfsprekend vind om te kunnen, kan voor een ander heel bijzonder zijn. Probeer daarom te ontdekken waar jij goed in bent. Door dit te beseffen, word je zekerder in wat je doet en krijg je meer zelfvertrouwen.

 
 
 

Leer positief denken

Negatieve gedachtes zijn niet onbekend wanneer jij je onzeker over iets voelt. Zinnen als ‘Ik kan dit niet’, ‘Iemand anders kan dit veel beter’ en ‘Waarom moet ik dit doen?’ blijven door je hoofd spoken. Met zulke gedachtes kom je niet verder en word je somber. Door positief te leren denken, zal je uiteindelijk ook creatiever en innovatiever worden. Dit gaat niet van de een op andere dag maar kun je leren door bijvoorbeeld te gaan sporten, mediteren of er bewust over na te denken. Dan kom je al een heel eind!

Straal zelfvertrouwen uit

Je kan dan nog zo onzeker zijn… wanneer je doet alsof je zelfvertrouwen hebt, ga je het vanzelf voelen. Door rechtop te staan, duidelijk te praten en er verzorgd uit te zien, kom je zelfverzekerd over. Je zult hierdoor meer positieve feedback ontvangen, waardoor je beter gaat functioneren en uiteindelijk zelfverzekerder wordt. Bedenk wel dat dit in stapjes gaat, niemand is in één dag zelfverzekerd geworden.

Wees niet te streng voor jezelf

Tot slot is het belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf. In de huidige maatschappij hebben wij hier nogal een handje van en moet alles altijd maar sneller en beter. We stellen strenge eisen aan onszelf en balen als we daar niet aan voldoen. Het is echter helemaal niet nodig om zo streng te zijn voor jezelf. Door de tijd te nemen voor dingen en om jezelf te lachen als er iets misgaat, zal je zien dat je zelfvertrouwen stijgt!

Zou jij wel wat meer zelfvertrouwen willen hebben?