Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Voedingssupplementen: noodzakelijk of onzin?

Gezond eten is inmiddels al geruime tijd een trend. We gingen van de hype met superfoods zoals chiazaad en goji bessen naar meer aandacht voor een leven in balans. Een gezonde levensstijl is hot! Naast een gezonde basis is het volgens deskundigen verstandig om ook voedingssupplementen te nemen, om geen tekorten op te lopen en je helemaal fit te voelen. Maar zijn deze supplementen echt noodzakelijk? In deze blog vertellen wij er mee over!

Soorten voedingssupplementen

Er zijn tegenwoordig ongelooflijk veel voedingssupplementen te vinden. Je hoeft er niet eens meer voor naar de natuurwinkel maar kunt ook de supermarkt of drogist raadplegen. Een populair supplement dat je vrijwel overal kunt krijgen is vitamine C. Ook vitamine B12, visolie capsules, magnesium tabletten of vitamine D komen veel voor.

Al deze supplementen hebben een verschillend doel en zijn dan ook voor verschillende type mensen geschikt. Zo is vitamine B12 nuttig wanneer je een plantaardig dieet volgt, kan vitamine D helpen in de winter en zorgen magnesium tabletten voor een goede nachtrust. Het is dus geen goed idee om zomaar wat vitamines te gaan slikken. Een teveel aan vitamines is ongezond, kan schadelijk zijn en is bovendien zonde van je geld.

Voedingssupplementen nuttig?

Voedingssupplementen kunnen nuttig zijn, mits je het maar gebruikt als aanvulling bovenop een gezonde levensstijl. Onze voeding bevat helaas steeds minder vitamines en mineralen door de veranderingen in de landbouw. De landbouwgrond is verarmd en de productie gaat steeds sneller. Hierdoor kunnen belangrijke stoffen verloren gaan.

Onze behoefte aan vitamines is echter gestegen. Er kampen steeds meer mensen met stress, er is sprake van toenemende straling door internet en telefoons en iedereen kent wel een vegetariër of veganist. Het is dus helemaal niet zo’n slecht idee om deze ontbrekende vitamines en mineralen aan te vullen met supplementen.

Werking van supplementen

Wees je echter wel bewust van welke voedingssupplementen je precies nodig hebt. Wanneer je een gezonde levensstijl hebt, krijg je een groot deel al binnen. Hieronder hebben wij een korte lijst opgesteld van veel voorkomende vitamines en mineralen en hun werking. Zo kun je in een oogopslag zien, welke supplementen voor jou eventueel nuttig zouden kunnen zijn.

Vitamine D – bij onvoldoende blootstelling aan zonlicht

Vitamine C – bij veel stress

Visolie – bij het onvoldoende eten van vette vis

Omega 3 – bij het onvoldoende eten van vette vis en/of noten

Magnesium – bij veel stress en/of slaapproblemen

Foliumzuur – voor zwangere vrouwen

Vitamine K – voor baby’s

Vitamine B12 – voor mensen die een plantaardig dieet volgen

De bovenstaande lijst is een globale omschrijving van wat de supplementen kunnen doen. Dit geldt natuurlijk niet voor elke situatie. Voel jij je niet fit, vaak lusteloos of slaap je slecht? Raadpleeg dan een deskundige om te kijken of je een tekort hebt.

Slik jij voedingssupplementen? En zo ja, welke en waarom?