Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Waarom bewegen zo goed voor je is

We horen het vaak van alle kanten, in een willekeurig tijdschrift of van een vriend: ga meer bewegen, dat is goed voor je! Maar waarom is dit eigenlijk zo goed voor ons? Je hebt eigenlijk geen zin om elke week vast te zitten aan een sportclubje of vindt andere hobby’s simpelweg leuker. In deze blog vertellen we je dat meer bewegen helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn en waarom het goed is voor de gezondheid.

Bewegen met een doel

Vaak gaan mensen bewegen met een bepaald doel, ze willen afvallen of trainen voor een sportwedstrijd. Het belangrijkste doel van lichaamsbeweging is echter dat het een positief effect heeft op je lichaam. Het zorgt namelijk voor een gezonder hart, een betere bloedsomloop, een sterker immuunsysteem en kan zelfs leiden tot een verbeterd geheugen. Bewegen maakt je sterker en laat je fit voelen.

Ook kan regelmatige lichaamsbeweging stress verlagend werken. Door te bewegen, maakt je lichaam makkelijker neurotransmitters aan zoals dopamine, serotonine en endorfine. Hiermee wordt het humeur en het welzijnsgevoel positief beïnvloed. Endorfine kan binnen een minuut een stress gevoel laten verdwijnen. Daarnaast helpt serotonine om stress te voorkomen door het effect van cortisol te neutraliseren.

Chronische pijn en bewegen

Wanneer je te maken hebt met chronische pijn ben je misschien minder snel geneigd om te bewegen. Het is dan echter juist belangrijk om dit te blijven doen. Door te bewegen kan de gevoeligheid van het pijnsysteem afnemen. Het brein focust zich dan op iets anders dan de pijnprikkels. Daarnaast zorgt een half uur beweging per dag voor een betere nachtrust. Door het verbeteren van de kwaliteit van slapen, voelt iemand zich over het algemeen een stuk beter.

Wanneer je last hebt van chronische pijn is het wel aan te raden om het bewegen door de dag heen in te delen. Zo kun je bewust de energie verdelen en ben je niet in een keer alle energie kwijt. Las daarom een aantal vaste momenten in per dag waarop je een paar lichaamsoefeningen doet of een stukje gaat wandelen.
 
 

4 tips op meer te bewegen

Wij begrijpen dat het best lastig kan zijn om elke dag een half uur te bewegen. Daarom hebben wij vier tips die je kunt gebruiken om het toch te proberen. Bewegen hoeft geen intensieve sportieve activiteit te betekenen maar kan ook een rustige wandeling zijn.

Loop rond tijdens een belletje

Hang je veel aan de telefoon? Maak er dan een nieuwe gewoonte van om te gaan wandelen wanneer je aan het bellen bent. Een telefoongesprek kan al gauw een flink aantal minuten duren. Wanneer je deze al lopend beantwoord, heb je zo een goede dosis beweging te pakken.

Neem vaker de trap

Wanneer je werkt in een kantoor met meerdere verdiepingen of de stad in gaat, ben je misschien geneigd om altijd de lift of roltrap te nemen. Deze zijn er immers niet voor niks. Door echter vaker de trap te nemen, kun je op een simpele manier meer bewegen. Dit betekent niet dat je tien verdiepingen omhoog moet klauteren maar twee verdiepingen zijn goed te doen!

Koop een stappenteller

Door een stappenteller aan te schaffen, krijg je meer inzicht in je eigen gedrag. Zo kom je er achter hoeveel je op een dag nu echt beweegt. Je zult zien dat het je motiveert om nóg meer te gaan bewegen. Maak er een wedstrijdje van om elke dag een bepaalde hoeveelheid stappen te lopen.

Doe iets actiefs tijdens het reclameblok

Bijna iedereen houdt wel van een avondje bankhangen. Dit is natuurlijk niet zo goed voor de lichaamsbeweging, tenzij je met jezelf afspreekt om in elk reclameblok iets actief te doen. Loop bijvoorbeeld naar de keuken voor een kop thee of doe tien sportoefeningen voor het versterken van je spieren.