Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Creëer de juiste mindset en ga ervoor! De volgende 5 tips brengen je op weg naar de juiste mindset om jouw doel te bereiken.

Mindset? Wat is dat nou eigenlijk?

Mindset is een term die de laatste tijd erg veel voorkomt. Je leest over mindset in boeken, tijdschriften, internet en je hoort erover op tv. Het is een breed begrip en heeft alles te maken met hoe jij denkt over dingen en hoe je in het leven staat. Je mindset bepaalt hoe je reageert of hoe je je gedraagt in bepaalde omstandigheden. Mindset is cruciaal als je een bepaald doel wilt bereiken.

Open en gesloten mindset.

Een open mindset creëert een positieve kijk op dingen en helpt je om veranderingen te durven aangaan. Met een open mindset zie je moeilijkheden als een kans om te groeien. Je houdt ervan om uitdagingen aan te gaan en je bent ervan overtuigd dat je alles kunt leren wat je wilt. Je bent geïnspireerd door het succes van anderen en feedback zie je als iets waarvan je kunt leren.

Bij een gesloten mindset wordt het moeilijker om doelen te bereiken. Je denkt dat je iets wel kunt of dat je het niet kunt; het ligt dus wel of niet binnen jouw mogelijkheden. Wat je kunt is vooraf bepaald en je houdt er niet van om uitgedaagd te worden. Zodra je gefrustreerd raakt geef je liever op dan dat je het als een uitdaging ziet om het te gaan leren. Iets wat niet goed gaat of te moeilijk wordt zie je als het hoogste haalbare van je kunnen.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Pippi Langkous

Tips voor het creëren van de juiste mindset.

  1. Leer jezelf goed kennen. Ontwikkel de punten waar je sterk in bent. Vaak weten we precies waar we niet goed in zijn en zijn we gefocust op de minder sterke punten. We zijn van jongs af aan, toen we op school zaten, gewend harder te moeten werken aan de vakken waar je minder goed in was. Logisch dat je bepaalde vaardigheden moest kunnen maar vergeet niet te kijken naar daar waar jouw interesses liggen. Door met dingen bezig te zijn waar je goed in bent of waar je blij van wordt, krijg je een goed gevoel over jezelf en ga je positiever tegen de dingen aankijken. Het is prettiger om aan iets te werken waar je energie van krijgt en het maakt je doel makkelijker te bereiken.
  1. Neem jezelf serieus. Als je iets wilt bereiken kun je het. Denk niet: ik probeer het maar, we zien wel of het lukt. Dan is de kans groot dat het niet gaat lukken. Als je echt wilt dat je ergens in slaagt zeg dan tegen jezelf: Ik kan het! Je handelt onbewust naar wat je denkt (selffulfilling prophecy).

 

  1. Maak duidelijk voor jezelf wat je wilt bereiken. Maak het concreet, simpel en realistisch. Maak voor jezelf duidelijk hoe jouw doel er over vijf jaar uit moet zien. Wat zijn de redenen dat je dit wilt bereiken? Wat motiveert jou om dit doel te bereiken? Je houdt ervan om dat werk te doen en om andere mensen te helpen. Je doet alles wat je doet met veel passie.

Wat zijn je korte termijn doelen, want over vijf jaar is nog ver. Maak het kleiner. Te grote voornemens of doelen werken niet motiverend. Creëer subdoelen om steeds iets verder te komen. Je hebt dan vaker een succesmoment, waardoor je gemotiveerd en positief blijft.

Bedenk hoe je dit wilt gaan bereiken. Waar moet je je op focussen en welke activiteiten moet je ondernemen om dit voor elkaar te krijgen. Zijn er dingen die jouw doel belemmeren? Misschien moet je iets nieuws leren of moet je bepaalde overtuigingen veranderen. Zie dat als een uitdaging om weer een stap dichter bij jouw doel te komen. Zodra je een duidelijk plan hebt, ga ervoor, onderneem actie!

  1. Zorg voor de juiste motivatie. Vraag jezelf af waarom je dit wilt bereiken of wilt ondernemen. Vraag jezelf af wat het doel van je doel is. Waarom wil je afvallen? Waarom wil je meer gaan sporten? Waarom wil je gezond eten? Wat brengt jou deze doelen?

Ga voor jezelf na of datgene wat je wilt bereiken vanuit jezelf komt en of het echt bij jou past. Het zou namelijk kunnen zijn dat jouw gekozen doel iets is wat je graag zou willen zijn of zou willen kunnen terwijl je diep in je hart weet dat het niets voor jou is om dat te gaan doen, of dat je er niet écht blij van wordt. Misschien speelt er een maatschappelijk belang bij of is de reden dat je dit wilt gebaseerd op iets anders van buitenaf. Luister daarbij naar je gevoel en schakel invloeden van de de buitenwereld uit bij het maken van jouw doel. Je moet het helemaal zelf, van binnenuit, willen bereiken.

Wees niet bang om fouten te maken. De weg naar jouw doel is soms een pad dat je nog nooit bewandeld hebt. Al kom je obstakels tegen onderweg, ze helpen je in de richting naar meer uitdaging, voldoening, geluk en plezier.

Bron: