Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Wat is centrale sensitisatie?

Al jarenlang heb je last van verschillende soorten pijn in je lichaam. Door de tijd heen heb je verschillende behandelingen gehad, diverse medicijnen geprobeerd en talloze slapeloze nachten doorgemaakt.

Vrijwel niets helpt om de pijnklachten te verhelpen en artsen vinden het lastig om een diagnose te stellen. In zo’n geval is het mogelijk dat er sprake is van centrale sensitisatie. Wat dit precies is? Dat vertellen wij je in dit artikel!

De achtergrond van centrale sensitisatie

Centrale sensitisatie is een overgevoeligheid van het pijnalarmsysteem in het lichaam. Dit systeem wordt geregeld in het zenuwstelsel van ons lichaam. Door deze overgevoeligheid voel je pijn veel intenser dan nodig is. In principe is het pijnalarmsysteem in ons lichaam onmisbaar. Het geeft aan wanneer ons lichaam ergens pijn heeft, zodat we dit lichaamsdeel vervolgens kunnen ontlasten en herstellen.

Bij centrale sensitisatie gaat het alarmsysteem echter vaker af dan nodig is. De volumeknoppen in het ruggenmerg en het brein zijn als het ware te ver opengedraaid. Daarnaast is sensitisatie ook geen tijdelijke verstoring van het alarmsysteem, maar van langdurige aard. Daarom spreken we van een chronische klacht.

Hierdoor komen de signalen versterkt het lichaam binnen en ontvang je ook pijnprikkels wanneer hier geen reden voor is. De pijn wordt alleen wel gevoeld, waardoor je het lichaamsdeel ook gaat ontlasten. Dit zorgt ervoor dat dit deel van het lichaam juist steeds gevoeliger wordt en de pijn wordt verergerd.

Is centrale sensitisatie te behandelen?

Bij Medinello bieden we een behandeling aan voor mensen die klachten ervaren met betrekking tot centrale sensitisatie. Hierbij gaan we uit van onze expertise in chronische klachten. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat centrale sensitisatie weer minder kan worden. De volumeknoppen kunnen als het ware naar beneden worden afgesteld. Het is alleen nog niet helemaal duidelijk hoe dit precies kan worden gedaan.

Wel duidelijk is welke factoren van invloed kunnen zijn op de chronische klachten. Dit zijn onder andere:

Tijdens een behandeling bij Medinello gaan we samen kijken hoe we deze factoren kunnen aanpakken. We gaan proberen om stress te verminderen en ook kijken we naar je slaap- en eetpatroon.

Daarnaast geven we informatie over de samenwerking van het brein en de pijn om zo beter te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt. Op die manier proberen we chronische klachten te verminderen. Het is helaas op dit moment nog niet mogelijk om de klachten in zijn geheel te verhelpen.

Online Check

Herken jij je in bovenstaande chronische pijnklachten? Of vermoed je dat je last hebt van centrale sensitisatie? Op onze website kun je een kleine test doen, waarbij je kunt kijken of een behandeling van Medinello bij je past én in welke mate je een behandeling nodig hebt.

Heb je andere vragen over dit onderwerp? Of wil je een afspraak maken bij Medinello? Neem dan gerust even contact met ons op.

Leer meer met Medinello Connect

Wil je graag meer leren over centrale sensitisatie en wat Medinello daarin voor jou kan betekenen? Meld je aan voor Medinello Connect! Je komt in contact met anderen net als jij en we sturen je regelmatig inspiratie, tips en informatie. Meld je hieronder aan ⤵

blog - centrale sensitisatie 2