Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Werken met chronische pijn

Meer dan 2 miljoen Nederlanders kampen met chronische pijnklachten. Een groot deel van deze groep wil graag (blijven) werken maar wordt tegengehouden door de pijn die ze ervaren. Daardoor heeft chronische pijn niet alleen invloed op het privéleven maar ook op de carrière. Zo blijkt uit onderzoek dat 30% van de medewerkers met chronische pijn geen vertrouwen heeft in een mogelijke maatschappelijke carrière. In deze blog vertellen we alles over chronische pijn en werken.

Verstoord pijnsignaal

Bij chronische pijn is er sprake van een verstoord pijnsignaal. Normaliter geeft je lichaam een pijnsignaal af zodat je je lichaam rust geeft en zo voorkomt dat bepaalde bewegingen gemaakt worden. Dan is er sprake van een direct verband tussen de schade aan het lichaam en de pijnprikkel. Bij mensen met chronische pijn is dit verband er niet of in mindere mate. Dat maakt het een lastige klacht om mee om te gaan.

Er wordt van chronische pijn gesproken als:

  • Het langer dan drie maanden aanhoudt
  • Er geen duidelijke medische oorzaak (meer) aanwezig of aantoonbaar is
  • Het verspreid voorkomt in het lichaam
  • Het (vaak) gepaard gaat met chronische vermoeidheid

Werken en chronische pijn

Hoewel veel mensen met chronische pijnklachten graag aan het werk willen blijven is dit toch niet altijd mogelijk. Het kan zijn dat het fysieke werk dat je doet te zwaar wordt maar het kan ook zijn dat je last krijgt van mentale obstakels. Zo kan het zijn dat je voor (een deel) arbeidsongeschikt raakt of dat je je huidige baan niet meer kunt uitvoeren. Daarom is het hebben van balans enorm belangrijk, zowel privé maar ook op het werk.

Tips bij werken met chronische pijn

Verzuimbegeleiding

Pijn werkt voor de meeste mensen als een rood stoplicht: volop op de rem trappen en niets meer doen. Toch is het vaak niet zo dat je helemaal hoeft te stoppen, je kunt ook zachtjes doorrijden. Maar hoe hard kun je doorrijden? Dit kan alleen jij goed inschatten. Daarom is het belangrijk dat je goede verzuimbegeleiding krijgt en praat over de mogelijkheden die er zijn binnen de huidige functie of een mogelijke andere functie.

De juiste balans tussen rust en arbeid

Balans is iets wat we allemaal nodig hebben in ons leven. Maar juist bij mensen met chronische pijnklachten is dit extra belangrijk. De pijn vraagt namelijk veel energie en zorgt ervoor dat de energie eerder op is. Echter, komt alleen maar rusten je vaak ook niet ten goede. Het vinden van de juiste balans tussen werken en rusten is hierin dus het streven.

Vertel je collega’s over chronische pijn

Het is belangrijk je naaste collega’s en werkgever/leidinggevende te betrekken bij jouw pijnklachten. Als je je collega’s goed kunt vertellen waar je tijdens het werk tegenaan loopt kunnen je collega’s je beter begrijpen en proberen te helpen. Zo kun je bijvoorbeeld goed aangeven welke taken je wel en niet kunt doen of een afspraak maken over wie jouw werkzaamheden overneemt wanneer het je te veel wordt.