Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Werken met chronische pijn? 7 tips!

Meer dan 2 miljoen Nederlanders kampen met chronische pijnklachten. Een groot deel van deze groep wil graag (blijven) werken (met chronische pijn) maar wordt tegengehouden door de pijn die ze ervaren. Chronische pijn heeft dus niet alleen invloed op het privéleven maar ook op de iemands werk. Zo blijkt uit onderzoek dat 30% van de medewerkers met chronische pijn geen vertrouwen heeft in een mogelijke maatschappelijke carrière. In deze blog geven we tips wat je kunt doen bij werken met chronische pijn, voor jou als werknemers of als werkgever.

Werken met chronische pijn

Hoewel veel mensen met chronische pijnklachten graag aan het werk willen blijven is dit toch niet altijd mogelijk. Het kan zijn dat het fysieke werk dat je doet te zwaar wordt maar het kan ook zijn dat je last krijgt van mentale obstakels. Zo kan het zijn dat je voor (een deel) arbeidsongeschikt raakt of dat je je huidige baan niet meer kunt uitvoeren. Daarom is het hebben van balans enorm belangrijk, zowel privé maar ook op het werk.

Tips voor jou als werknemer

 1. Verzuimbegeleiding
 2. Pijn werkt voor de meeste mensen als een rood stoplicht: volop op de rem trappen en niets meer doen. Toch is het vaak niet zo dat je helemaal hoeft te stoppen, je kunt ook zachtjes doorrijden. Maar hoe hard kun je doorrijden? Dit kan alleen jij goed inschatten. Daarom is het belangrijk dat je goede verzuimbegeleiding krijgt en praat over de mogelijkheden die er zijn binnen de huidige functie of een mogelijke andere functie.

   

 3. De juiste balans tussen rust en arbeid
 4. Balans is iets wat we allemaal nodig hebben in ons leven. Maar juist bij mensen met chronische pijnklachten is dit extra belangrijk. De pijn vraagt namelijk veel energie en zorgt ervoor dat de energie eerder op is. Echter, komt alleen maar rusten je vaak ook niet ten goede. Het vinden van de juiste balans tussen werken en rusten is hierin dus het streven.

   

 5. Vertel je collega’s over het werken met chronische pijn
 6. Het is belangrijk je naaste collega’s en werkgever/leidinggevende te betrekken bij jouw pijnklachten. Als je je collega’s goed kunt vertellen waar je tijdens het werk tegenaan loopt kunnen je collega’s je beter begrijpen en proberen te helpen. Zo kun je bijvoorbeeld goed aangeven welke taken je wel en niet kunt doen of een afspraak maken over wie jouw werkzaamheden overneemt wanneer het je te veel wordt.

 

Tips voor jou als werkgever

 1. Verzuimbegeleiding
 2. Of je nu een collega bent of de manager van iemand met chronische pijn, het is belangrijk om een luisterend oor te bieden. Wanneer je goed luistert, kun jij je beter inleven in iemand zijn situatie en er dus ook beter voor iemand zijn. Vraag of je ergens mee kunt helpen of welke werkzaamheden iemand liever wel en niet wil doen.

   

 3. Zoek naar een balans
 4. Wanneer iemand last heeft van chronische pijn betekent dit niet dat hij niet meer kan functioneren. Vaak is dit nog wel mogelijk maar bijvoorbeeld op een ander tempo of in mindere mate. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen inspanning en rust. Vraag dus niet teveel van iemand en zorg dat hij durft aan te geven wanneer hij rust nodig heeft.

   

 5. Benadruk de mogelijkheden
 6. Door de chronische pijn kunnen soms bepaalde vaardigheden niet meer worden uitgevoerd. Iemand is echter nog wel gemotiveerd om te werken. Leg daarom de nadruk op de mogelijkheden en zorg dat iemand daar in kan uitblinken. Chronische pijn kan leiden tot onzekerheid. Een positieve blik op de zaken die wél kunnen, kan zorgen voor meer zelfvertrouwen.

Maak onderlinge afspraken

Tot slot is het voor iedereen fijn om goede afspraken te maken. Door zowel als collega of als manager duidelijke afspraken te maken met een werknemer met chronische pijn, komt niemand voor verrassingen te staan. Iedereen weet waar hij aan toe is en de werknemer hoeft zich niet te schamen of ongemakkelijk te voelen vanwege zijn beperkingen.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.