Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Zorgverleners kunnen een persoon met fibromyalgie herkennen aan hun persoonlijkheid.

Toon van Helmond is GZ-psycholoog bij Medinello en heeft meegewerkt aan een wetenschappelijk artikel, waarin een onderzoek wordt beschreven, waarbij zorgverleners (reumatologen en psychologen), tot op zekere hoogte, in staat blijken te zijn om mensen met fibromyalgie te onderscheiden van mensen zonder fibromyalgie, op basis van persoonlijkheids kenmerken. Fibromyalgie is te herkennen.

Op bepaalde onderdelen van persoonlijkheidsvragenlijsten, gericht op de emotionele stabiliteit en veerkracht van mensen, lieten mensen met fibromyalgie gemiddeld genomen een andere score zien. Mensen met hogere scores op emotionele instabiliteit en lagere scores op veerkracht, werden vaak correct als ‘fibromyalgiepatiënt’ geïdentificeerd. De relatie tussen deze persoonlijkheidskenmerken en fibromyalgie wordt in het artikel verder uitgelicht. De vraag is of fibromyalgie leidt tot dit soort persoonlijkheidskenmerken of dat mensen met deze persoonlijkheidskenmerken meer kans hebben op het ontwikkelen van fibromyalgie.

In ieder geval kan geconcludeerd worden dat deze persoonlijkheidskenmerken en fibromyalgie elkaar wederzijds beïnvloeden. Het is van belang om, in de behandeling van mensen met fibromyalgie, aandacht te besteden aan deze beide facetten en in te spelen op de persoonlijkheidskenmerken en psychologische factoren.

Bekijk hier het artikel.