Je hoort het steeds vaker om je heen: mensen met een burn-out. Zowel mannen als vrouwen kampen met burn-out klachten en het is belangrijk om op tijd in te grijpen. Hoe eerder de burn-out wordt herkend, hoe korter het herstel zal duren. Om de symptomen van een burn-out te herkennen, vertellen wij je in deze blog meer over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Ook geven we een aantal tips over wat je het beste kunt doen bij symptomen van een burn-out.
De symptomen van een burn-out
De symptomen van een burn-out bij mannen en vrouwen verschillen in principe niet veel van elkaar. Toch ligt het risico op het ontwikkelen van een burn-out hoger bij vrouwen dan bij mannen. Het langzaam binnensluipende verschijnsel dat een burn-out heet, ontwikkel je niet van de een op de andere dag. Er gaat vaak een lange periode van stress aan vooraf, voordat je in een burn-out belandt en de batterij niet meer kunt op laden. Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor stress en hebben eerder last van spanningen.
Je kunt een burn-out vergelijken met de binnenband van een fiets die lek raakt. Normaal gesproken buigt de band mee door bochten en over hobbels en stenen. Naarmate de band echter te vaak over kuilen en stenen gaat, zal de binnenband op den duur zijn spanning en buigzaamheid verliezen. De kans is groot dat het plotseling knapt bij een grote steen of langzaam helemaal leegloopt. De band is te dun en niet meer bestand tegen alle hobbels. De band moet opgepompt worden en heeft een egale weg nodig zonder obstakels.
Verschil tussen mannen en vrouwen
Hoewel de symptomen tussen mannen en vrouwen niet erg verschillen zijn de oorzaken ervan vaak wel anders. Onderstaand vind je een overzicht van de verschillen en de oorzaken hiervan.
Oorzaken van burn-out symptomen
- Vrouwen vinden het meestal belangrijker dan mannen om deel uit te maken van een sociaal netwerk. Ze praten in hun sociale kring vaker over de successen die ze hebben behaald, maar ook over de problemen die ze ondervinden. Dit laatste vermindert stress, maar heeft ook een keerzijde. Vrouwen zijn namelijk gevoeliger voor spanningen binnen hun netwerk. Zo heeft een vrouw bijvoorbeeld meer last van een ruzie met een vriendin en zal ze zich dit eerder persoonlijk aantrekken dan een man.
- Vrouwen raken vaak van andere zaken gestresst dan mannen. Zo ervaren vrouwen vaker stress bij relationele problemen, spanningen op de werkvloer of wanneer ze zich buitengesloten voelen. Mannen hebben vaker een probleemoplossende en rationele aanpak. Mannen zijn daarentegen gevoeliger voor onregelmatige werktijden, een hoge werkdruk en conflicten.
- De hersenen van mannen en vrouwen ontwikkelen zich verschillend. Door een hoger testosteronniveau wordt de rechterhersenhelft bij mannen meer gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat mannen meer abstract, creatief en onpersoonlijk kunnen denken. Ze vatten een ruzie daardoor bijvoorbeeld minder persoonlijk op en kunnen dit beter van zich af zetten.
- Spanning en stress hebben een andere psychische en lichamelijke impact bij vrouwen en mannen. Dit komt door een verschil in de hormonale huishouding. Door een fysieke stressreactie worden er adrenaline en cortisol geproduceerd. Vrouwen hebben een hoger oestrogeengehalte wat ervoor zorgt dat deze stresshormonen minder snel afnemen. Een stressreactie blijft hierdoor langer aanhouden en varieert ook nog eens door de menstruatiecyclus. [Lees ook: Minder piekeren, minder stress.]
- Vrouwen vervullen vaak allerlei rollen tegelijkertijd. Bijvoorbeeld die van partner, moeder, gezinsmanager, werknemer, werkgever, mantelzorger, etc. Een vrouw moet de ballen hoog zien te houden en voelt zich vaak verantwoordelijk voor het feit dat alle taken zo goed mogelijk worden uitgevoerd. Ook de vrije tijd staat vaak in het teken van zorgen voor kinderen, vrienden en familie. Wanneer er niet genoeg ontspanning wordt ingebouwd, kan dit leiden tot burn-out symptomen. [Lees ook: De positieve effecten van rust in je hoofd]
Ondanks deze verschillen is de aanpak van een burn-out hetzelfde voor mannen en vrouwen. Of je nu in meer of mindere mate last hebt van de symptomen, het is voor iedereen belangrijk dat deze worden opgelost.
Symptomen op tijd herkennen
Bij een burn-out is het belangrijk om de symptomen op tijd te herkennen. Hoe eerder het wordt opgemerkt, hoe minder lang het herstel zal duren. Soms heb je echter een lange tijd stress zonder dat je de signalen van je lichaam oppikt. Je rent en vliegt door, maar ondertussen wordt die binnenband steeds dunner en sta je op het punt om leeg te lopen. Het is daarom belangrijk om je bewust te blijven van je lichaam en daarmee te voorkomen dat je de volgende symptomen krijgt:
- Je voelt je lichamelijk uitgeput en leeg. Je kunt niet meer opladen.
- Je hebt concentratie- en geheugenproblemen. Je gaat fouten maken, vergeet dingen en je hebt moeite om besluiten te nemen.
- Je hebt last van stemmingswisselingen. Je huilt snel en raakt snel geïrriteerd.
- Je hebt slaapproblemen. Je kunt moeilijk in slaap komen of doorslapen. [Lees ook: Slapen als Doornroosje]
- Je bent prikkelbaar en gespannen.
- Je piekert veel. [Lees ook: Minder piekeren, minder stress]
- Je reageert vaak negatief en cynisch.
- Je denkt dat je dingen niet kunt of je voelt je minderwaardig.
- Je wordt onverschillig. Je hebt minder interesse in dingen.
- Je bent verslavingsgevoeliger. Je begint meer alcohol of koffie te drinken, meer of juist minder te eten, meer te roken of te snoepen.
- Je bent minder productief of efficiënt.
- Je hebt veel hoofdpijn, spierpijn of andere lichamelijke klachten.
- Je lichamelijke conditie is verminderd en daarmee ook je weerstand. Je bent vaker verkouden, ziek of moe.
Wat te doen bij symptomen van een burn-out?
Na het lezen van deze blog ben je ongetwijfeld benieuwd wat je het beste kunt doen wanneer je last hebt van symptomen van een burn-out.
- Grijp op tijd in, wees bewust van je gevoel en luister naar je lichaam. Neem deze signalen serieus.
- Plan ontspanning in tijdens je dag. Dingen die zinloos lijken maar waar je wel plezier aan beleeft, hebben veel meer nut dan je denkt.
- Doe genoeg aan lichaamsbeweging. Pak de fiets in plaats van de auto en ga naar buiten!
- Zorg voor een avondroutine zodat je voldoende slaapt.
- Maak een planning voor de dag en bereid je dag goed voor zodat je geen onnodige stress krijgt. [Lees ook: Meer energie, meer plezier en meer genieten]
- Spreek af met vrienden. Dit geeft ontspanning en leidt je af van de dingen die je spanning geven.
- Speel! Wie zegt dat spelen alleen voor kinderen is? Leg alle dingen die je voor werk of het huishouden moet doen naast je neer en ga een potje voetballen of een spelletje doen.
- Praat met een professional. Er zijn mensen die je kunnen helpen om je dag beter in te delen of die je anders leren omgaan met spanningen.
Hulp bij je burn-out?
Kom je er niet zelf uit of ervaar je symptomen van een burn-out (of chronische vermoeidheid) en ben je op zoek naar hulp? Neem dan gerust contact op met medinello. Bekijk ook onze informatie over onze zorgbehandeling voor een burn-out. We helpen je graag verder met via onze screening of intake.
Bronnen: