Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

6 redenen om meer naar buiten te gaan

Voel jij je ook altijd zo goed nadat je een groot deel van de dag buiten bent geweest? Dat is geen toeval. Uit onderzoek blijkt dat beweging buiten de deur kan zorgen voor een betere stemming, een sterker immuunsysteem en een gezonder hart. Een lange strandwandeling, een rondje hardlopen of een wandeling met de hond door het park, het is allemaal goed voor je gezondheid. Wij hebben daarom zes redenen op een rijtje gezet om meer naar buiten te gaan.

Een betere nachtrust

Wanneer je overdag naar buiten gaat, neemt je lichaam zonlicht op. Hierdoor produceert je lichaam later op de dag meer melatonine, wat voor een goede nachtrust zorgt. Melatonine zorgt er namelijk voor dat je slaperig wordt. Daarnaast zorgt ook inspanning voor een moe gevoel. Een wandeling in de buitenlucht kan daarom zorgen voor een betere nachtrust. Let op: ga niet op eigen houtje melatonine van de drogist slikken als je last hebt van slaapproblemen. Door dit op het verkeerde moment in te nemen, kan het lichaamseigen melatonine-ritme verstoord raken en werkt het averechts.

Zorgt voor meer energie

Of je nu een rondje gaat hardlopen of een ommetje maakt met de hond.

Een wandeling in de buitenlicht stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de toevoer van zuurstof naar de lichaamscellen die zorgen voor meer energie. Daglicht zorgt voor de productie van cortisol, dit stofje zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Ook wordt er vitamine D aangemaakt die vermoeidheid tegen kan gaan.

Een betere concentratie

Heb jij even een dipje tijdens het werken? Ga dan een blokje om. De buitenlucht is goed voor je concentratie en maakt je wakker. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat twintig minuten in de natuur hetzelfde effect heeft als een kopje koffie. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een goede dosis creativiteit. Laat die goede ideeën maar komen!

In contact met de natuur

Door regelmatig naar buiten te gaan kom je in contact met de natuur. Het maakt je beter bewust van de wereld waarin we leven en leert je de natuur te respecteren. Verwonder je over de verschillende bloemen en planten die je tegenkomt, ga op zoek naar vogels of andere dieren en wees je bewust van je omgeving.

Het vermindert stress

Voel jij je vaak gestresst? Een wandeling van een paar minuten in de buitenlucht, ook midden in de stad, vermindert het stressniveau. Je verplaatst je gedacht eventjes en doet voor een moment andere indrukken op. Ga in je pauze dus lekker naar buiten en ga waar mogelijk lopend of met de fiets naar werk en sociale afspraken.

Je wordt er blij van

Tot slot word je ook gewoon heel blij van de natuur. Door buiten te zijn, ga je minder in je hoofd zitten. Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen met depressies of angstaanvallen zich beter voelen na een wandeling in de buitenlucht.

Wij zijn benieuwd, ga jij elke dag naar buiten?