Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Tips voor een goede nachtrust

Slapen is heerlijk én belangrijk. Helaas lukt het niet altijd om voldoende slaap te krijgen. We zijn druk met werk, komen niet in slaap of hebben een onregelmatig ritme. Dit heeft vervolgens weer invloed op ons dagelijks functioneren. Zonder genoeg slaap ben je toch net iets minder scherp of vrolijk. Om ervoor te zorgen dat je een stabiel slaapritme krijgt met voldoende slaap, delen wij daarom onze tips met je. Zo slaap je voortaan als een roos!

Belang van een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Het brengt namelijk meerdere voordelen met zich mee. Zo is het belangrijkste voordeel dat je lichaam na een goede nachtrust uitgerust zal zijn. De spieren en organen kunnen ’s nachts herstellen en hierdoor voel je je overdag weer fit en niet vermoeid.

Mentaal werkt het eigenlijk precies hetzelfde. Je hersenen kunnen even uitrusten waardoor ze de volgende dag weer optimaal kunnen presteren. Zo kun je je beter concentreren en ben je minder geïrriteerd. Ook zal je minder last hebben van somberheid en lusteloosheid wanneer je voldoende slaap krijgt.

Tot slot zal door goed slapen je immuunsysteem sterker worden. Dit maakt je beter bestand tegen ziektes zoals griep. Sommige mensen die slecht slapen hebben zelfs meer kans op ziektes die met de hersenen te maken hebben omdat ze onvoldoende rust krijgen.

Rust in de slaapkamer

Om te zorgen voor een betere nachtrust kun je de ruimte waarin je slaapt hier op aanpassen. Deze heeft misschien wel meer invloed dan je denkt! Zo kun je beter geen felle, donkere kleuren op de muur doen maar het liefst gaan voor zachtblauw, lichtgrijs of wit. Deze hebben een kalmerende werking op je geest.

Daarnaast is het fijn als het donker is in de ruimte. Koop dus verduisterende gordijnen waardoor je dieper en langer kunt slapen. Tot slot zijn ook de bedlakens van invloed op je nachtrust. Door voor luchtige stoffen te kiezen, kun je jouw lichaamswarmte goed kwijt. Bij synthetische materialen kun je niet goed doorluchten, wat de slaap verstoord.

Tips

Tot slot hebben wij nog een aantal eenvoudige tips die je meteen kunt toepassen. Probeer ze eens uit en kijk of het werkt!

  • Creëer een slaapritme: door op vaste tijden te gaan slapen, kunnen alle hormonen zich ook volgens een vast patroon gedragen. Je lichaam houdt namelijk van regelmaat!;
  • Vermijd teveel prikkels: veel mensen scrollen voor dat ze gaan slapen nog even op hun telefoon of kijken tv. Dit is niet bevorderlijk voor de nachtrust dus laat die telefoon lekker in de woonkamer liggen;
  • Zorg voor een slaapritueel: met een ritueel vertel je het lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Door bijvoorbeeld elke dag voordat je gaat slapen te lezen of een warm bad te nemen, maakt je lichaam stofjes aan die het inslapen bevorderen;
  • Piekeren gebeurt vaak in bed. Je bent even alleen met je gedachten en ze laten je niet los. Laat de gedachten eerst toe maar laat ze na een kwartier gaan door middel van ademhalings- of ontspanningsoefeningen;
  • Eet niet voor het slapen gaan. Je lichaam krijgt energie van koolhydraten en suiker waardoor je juist actief wordt. Dit kan het inslapen bemoeilijken;
  • Zorg voor een aangename temperatuur en voldoende frisse lucht in je slaapkamer. Een temperatuur van 18 graden is over het algemeen goed.
  • Beweeg voldoende gedurende de dag. Hierdoor nemen de hormoonspiegels een natuurlijke vorm aan en slaap je ’s avonds makkelijker in.

Wat is jouw ultieme tip voor een goede nachtrust?