Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Positieve benadering

Wat brengt het jou als je een ander positief benadert? Waarom het vaak moeilijk is om over de ander iets positiefs uit te spreken terwijl het je alleen maar goeds brengt.

Soms is het best moeilijk een ander een compliment te geven of iets positiefs over die persoon te zeggen. Vaak uit onzekerheid of een lichte jaloezie houden we dat liever voor ons. Toch kan het de ander iets moois brengen en zorgt het voor meer waardering voor jou als persoon.

Door hardop de positieve kanten van een ander te benoemen in de vorm van een compliment kan dat die persoon veel positiefs brengen. Ondanks dat het alleen maar goeds brengt vinden we het vaak in de praktijk moeilijk om iemand een compliment te geven. De situatie of datgene wat de ander heeft en jij eigenlijk leuk vindt heb jij zelf ook of zou je eigenlijk ook willen hebben. Op de een of andere manier is het voor veel mensen moeilijk dat toe te geven en komt er een vorm van onzekerheid naar boven over de eigen situatie.

Ook het ontvangen van een compliment kan je een ongemakkelijk gevoel geven. Het wordt vaak afgedaan of kleiner gemaakt door te zeggen dat het wel meevalt, dat je er niet veel werk aan had of dat je dat zelf niet vindt. Ook doen we het compliment vaak teniet door hetzelfde tegen de ander te zeggen: ‘Jij hebt ook een leuke jas.’ Of: ‘Jij ziet er ook goed uit.’ Nergens voor nodig en het kan juist ongeloofwaardig overkomen. Je kunt ook ‘dank je wel’ zeggen als je een compliment van iemand krijgt. Diegene meent het namelijk.

Wat je geeft, krijg je ook terug

Mensen die veel geven zijn over het algemeen gelukkiger, blijkt uit onderzoek. Dat geldt niet alleen voor materiële zaken, maar ook voor niet-tastbare zaken als liefde, vriendelijkheid, empathie en complimenten.

Zodra je iets positiefs geeft, krijg je vaak iets terug in de vorm van waardering. Vooral door niets terug te verwachten, geeft het een gevoel van voldoening. Door een compliment te geven, laat je zien dat je iemand of iets waardeert; dat je de positieve kant ziet van diegene. Door bij iemand anders het positieve en het goede te benoemen kun je ervoor zorgen dat er iets positiefs gebeurt in het leven van de ander en in je eigen leven.

Het geven van een compliment of het benoemen van iets positiefs bij de ander kun je leren. Oefen het met de volgende tips:

  1. Geef tenminste een compliment per dag. Sommige mensen hebben aan een compliment al genoeg om zich beter te voelen.
  2.  

  3. Er is altijd wel iemand in je omgeving waar je geen klik mee hebt of waar wrijving op de loer ligt of die je gewoonweg niet zo aardig vindt. Iedereen heeft positieve punten. Probeer een positief punt te vinden bij deze persoon en een oprecht compliment te geven. Hiermee maak je zowel die persoon als jezelf blijer doordat je je op het positieve richt.
  4.  

  5. Neem een paar mensen in gedachten. Je buurvrouw, je partner, je beste vriend(in), je ouder, je broer of zus. Schrijf bij elke persoon een paar sterke eigenschappen op of dingen die je bewondert. Vraag je vervolgens af wanneer je dit voor het laatst tegen diegene hebt gezegd. Misschien kom je erachter dat je de mensen die het dichtste bij je staan minder waardering geeft dan je zou willen.

 
 
 
 

Compliment ontvangen

Veel mensen vinden het moeilijk om negatieve kritiek te ontvangen en daar goed mee om te gaan, maar ook complimenten ontvangen is niet voor iedereen even makkelijk. Vaak vinden we dat onze prestaties niet de moeite waard zijn of dat een ander het meer verdient en ontkrachten we de waardering die we krijgen. We maken het de ander op die manier moeilijk om nog een keer een compliment uit te spreken. Dat we vervolgens ook minder complimenten krijgen vinden we dan weer niet leuk en klagen we over te weinig waardering.

Hoe kun je een compliment beter in ontvangst nemen? 4 tips:

  1. Maak het compliment over je uiterlijk dat iemand jou geeft niet kleiner. In plaats van iemand anders te bedanken voor het compliment zeggen we: ‘Oh die broek is al heel oud.’ Of: ’Ik vind juist dat die broek me dik maakt.’ De ander maakt het helemaal niet uit hoe oud die broek is, diegene vindt die broek jou gewoon goed staan en wil je dat laten weten.
  2.  

  3. Geef niet direct een compliment terug omdat de ander er een maakt. Je vindt het fijn dat iemand je iets positiefs zegt en uit dankbaarheid wil je direct de ander een waardering geven. Je ontkracht het compliment door direct iets terug te zeggen als: ‘Ik vind jouw trui ook heel leuk.’ Het was van de compliment-gever vast niet de bedoeling om te vissen naar een compliment door jou te prijzen. Neem het compliment dankbaar in ontvangst in plaats van het te ontkrachten.
  4.  

  5. Jij krijgt een compliment en veralgemeniseert dit door het compliment met anderen te delen. Je hele team heeft eraan bijgedragen dat het een succes is geworden of je hebt het te danken aan anderen in jouw omgeving. Het compliment is voor jou, dus neem dat graag in ontvangst.
  6.  

  7. Het compliment wordt met wantrouwen aangenomen. Er wordt gedacht dat diegene die het compliment geeft iets van je wil. Soms wordt dat letterlijk uitgesproken: ‘Dank je, maar zeg nu maar wat je echt wilt…’ Ga ervan uit dat diegene het echt meent.

Door de positieve kanten van de ander te zien, heb je minder irritatie, zie je de zonnige kant van iemand en leert je dat veel over die persoon. Zo kan het je veel over jezelf leren als iemand jou iets positiefs zegt. Steek het dankbaar in je zak en neem het mee!

Bekijk ook onze blogs: over positief denken en 7 tips om de dag positief te beginnen.


 

Bron: