Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Wat je kunt leren van iemand met chronische pijn

Wanneer je te maken krijgt met chronische pijn, kan dit een grote invloed hebben op je dagelijks functioneren. In korte tijd moet je hiermee om leren gaan en dat is niet altijd even makkelijk. In deze blog willen wij laten zien wat je als buitenstaander kunt leren van iemand met chronische pijn. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Pijn verdragen

Wanneer je constant pijn hebt, leer je steeds beter om pijn te verdragen. Het is namelijk niet zinvol om constant pijnstilling te nemen. Iemand met chronische pijn zal op zoek gaan naar andere manieren om de pijn te verdragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zoeken van afleiding of het heel bewust nemen van rust. Het is fijn om dit te leren zodat je in de toekomst pijn goed kunt verdragen.

Genieten van kleine dingen

Chronische pijn kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven van iemand. Zo wordt het lastig om grote reizen te maken en kan een hele dag erop uit al teveel zijn. Maar dat betekent niet dat je niet meer kunt genieten. Het zijn dan de kleine dingen die er toe doen. De warmte van de zon, een glimlach van iemand op straat of het eten van een rijpe mango. Het is voor iedereen fijn om te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven.

Zelfacceptatie

Wanneer de diagnose ‘chronische pijn’ wordt gesteld, kan dit moeilijk zijn om te accepteren. Je hebt misschien de hoop dat het alsnog weggaat. Je zult het daarom wellicht eerst ontkennen en er verdriet om hebben. Maar uiteindelijk zal er een vorm van acceptatie komen. Je accepteert jezelf zoals je bent, ook met de chronische pijn.

Grenzen aangeven

Een andere les die we kunnen meenemen van iemand met chronische pijn is het aangeven van grenzen. Wanneer je chronisch ziek bent, moet je vaker wat afzeggen dan iemand die dit niet heeft. Je energie voor die dag is op of je weet dat je anders de volgende dag veel pijn zal hebben. Het is daarom heel belangrijk om je grenzen aan te geven en eerlijk te zeggen dat je niet op iemand zijn verzoek in kunt gaan. Voor iedereen in onze maatschappij is dit belangrijk, je hoeft echt niet altijd ‘ja’ te zeggen.

Blog chronische pijn werkvloer

Omgaan met tegenslag

Tot slot kun je van mensen met chronische pijn leren om met tegenslag om te gaan. Wanneer je te horen krijgt dat de pijn die je hebt blijvend is, moet je daar mee om leren gaan. Je moet de kracht vinden om verder te gaan en de mooie dingen te blijven zien. Door deze ervaring zal je beter bestand zijn tegen andere tegenslagen die eventueel nog komen. Een waardevolle eigenschap.

Wat denk jij dat we kunnen leren van mensen met chronische pijn?