EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Uit de praktijk blijkt dat na EMDR behandeling minder pijn wordt ervaren. Normaal is pijn een signaal van het lichaam dat er iets niet goed gaat. Soms is de oorzaak van de pijn al weg, maar blijft de pijn of is de pijn erger dan de ernst van het letsel zou doen verwachten.
Pijn ervaren we met onze hersenen. Bij chronische pijnklachten worden sommige hersengebieden overgevoelig of overactief, terwijl in andere gebieden de activiteit juist terugloopt. De hersenen zijn bij chronische pijn als het ware niet in balans. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat Eye Movement Desensitization and Reprocessing bij PTSS de activiteit in het brein normaliseert. Mogelijk dat EMDR zo ook patronen in het brein bij sommige vormen van chronische pijn kan beïnvloeden.
Tijdens een EMDR behandeling wordt de nare ervaring teruggehaald in je gedachten. Tegelijkertijd wordt er een afleidende stimulus aangeboden. Dit kan de vinger van de therapeut zijn die heen en weer gaat voor de ogen, maar ook bepaalde geluiden via een koptelefoon. Doordat de aandacht op de stimulus wordt gericht, vermindert de emotionele lading van de nare ervaring en nemen de klachten af.
Naast de behandeling van chronische pijn wordt EMDR therapie met name gebruikt voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Daarnaast kan het ook een belangrijke rol spelen bij klachten zoals depressie, verslaving, psychose of een eetstoornis. Een EMDR is dan ook vaak een onderdeel van een uitgebreider behandelplan.