Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

De oorzaak en behandeling van chronische hoofdpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn, maar dit gaat vaak na een tijdje weer weg. Een deel van de mensen, zo’n 500.000 in Nederland, hebben echter last van chronische hoofdpijn. Deze hoofdpijn gaat niet weg en kan een grote belemmering vormen in het dagelijkse leven. Ben je benieuwd wat deze vorm van hoofdpijn precies inhoudt, wat de gevolgen ervan zijn en hoe het kan worden behandeld? Lees dan snel verder!

Let op: bij Medinello behandelen wij niet op zichzelf staande hoofdpijnklachten. Wat wij wel doen is mensen met chronische pijnklachten om leren gaan met de pijn, hier kan hoofdpijn een klein onderdeel van zijn.

Wat is chronische hoofdpijn?

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn. Chronische hoofdpijn kenmerkt zich door pijn die lange tijd aanhoudt en/of regelmatig terugkomt (meer dan 15 dagen per maand). Waar pijn doorgaans een teken is van het lichaam om aan te geven dat er iets mis is, heeft chronische hoofdpijn deze functie niet meer. De pijn zorgt daarentegen in veel gevallen wel voor meer stress en een verstoring van het dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om bij chronische hoofdpijn aan de bel te trekken en de hulp in te schakelen van een professional.

De oorzaken van chronische hoofdpijn

De oorzaken van chronische hoofdpijn lopen flink uiteen. Onderstaand zullen we een aantal mogelijke oorzaken met je delen. Mogelijke oorzaken van chronische hoofdpijn:

  • Een ongeval (bijvoorbeeld een whiplash)
  • Een traumatische gebeurtenis
  • Overmatig medicijngebruik
  • Dragen van de verkeerde bril of lenzen
  • Langdurige stress- en angstklachten
  • Verkeerde lichaamshouding
  • Overbelasting

Het type hoofdpijn dat voortkomt uit een van de bovenstaande oorzaken kan variëren. Zo heeft de ene cliënt last van een constante zeurende pijn en heeft de andere cliënt zeer hevige hoofdpijn waardoor ze bijna niet meer kan functioneren.

Om de oorzaak van de chronische hoofdpijn te achterhalen is het een goed idee om een hoofdpijnkalender bij te houden. Schrijf elke dag even op hoe heftig de pijn is, hoe vaak op een dag je er last van hebt en of er sprake is van bijzonderheden zoals bijvoorbeeld je menstruatiecyclus, overbelasting of medicijngebruik. Op die manier krijg je duidelijk inzicht in jouw hoofdpijnklachten en kan een behandelaar vaak sneller de oorzaak achterhalen.

Behandelen chronische hoofdpijn

Om chronische hoofdpijn goed te kunnen behandelen is het erg belangrijk om de oorzaak te weten. De behandeling van chronische hoofdpijn is namelijk afhankelijk van de oorzaak. Deze kan worden onderzocht door een arts of neuroloog. Het is ook mogelijk dat er meerdere oorzaken zijn. Bij Medinello kijken we naar jouw persoonlijke situatie. Wat zijn jouw specifieke hoofdpijnklachten? Hoe ziet jouw hoofdpijnverleden eruit? Zijn er triggers die de hoofdpijn zouden kunnen veroorzaken? Aan de hand van een persoonlijk behandelplan gaan we hier samen mee aan de slag.

Blog - De oorzaak en behandeling van chronische hoofdpijn
 

In sommige gevallen kan de oorzaak van de chronische hoofdpijn niet worden gevonden. In dat geval zal de behandeling anders worden ingestoken. De focus komt dan te liggen op het leren omgaan met de pijn. Tijdens de behandeling gaat de cliënt proberen om niet meer te vechten tegen de pijn, maar er anders tegenaan te kijken. Samen met de behandelaar wordt er een werkbare manier gezocht om met de klachten om te gaan in het dagelijks leven.

Goed om te weten is dat medicijnen niet per sé worden geadviseerd bij chronische hoofdpijnklachten. Pijnstillers verlichten in eerste instantie de hoofdpijn. Bij regelmatig gebruik kunnen de medicijnen de hoofdpijn echter juist verergeren of in stand houden. Dit wordt ook wel medicatie-geïnduceerde hoofdpijn genoemd.

Heb jij last van chronische pijnklachten (waaronder hoofdpijn) en hebben behandelingen elders niet geholpen? Medinello kan jou helpen om te leren omgaan met deze chronische klachten. Neem voor meer informatie even contact met ons op.

Vaker informatie over chronische pijn ontvangen?

Dan zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴