Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Kunnen loslaten zorgt ervoor dat je groeit als persoon.

Kunnen loslaten werkt verlichtend, brengt meer plezier in je leven en zorgt ervoor dat je groeit als persoon.

Loslaten is het tegenovergestelde van vasthouden en komt voort uit angst. Angst om de controle te verliezen. Door vast te houden aan die dingen waar je geen of nauwelijks invloed hebt, krijg je remmende gedachten over jezelf, over anderen en ben je in een continue staat van ontevredenheid. Je raakt verstrikt in je eigen controlerende gedachte. Negatieve situaties vasthouden, veroorzaakt meer stress en die stress zorgt ervoor dat je moeilijker positief kan denken.

Losalten zorgt ervoor dat het leven eenvoudiger, luchtiger en lichter wordt. Het geeft je ruimte in je hoofd en laat je meer intens beleven.

Een paar voorbeelden:

 • Iets nieuws beginnen, betekent dat je het oude moet loslaten, anders krijgt het nieuwe geen kans
 • Je doet er alles voor om die trein te halen voor je afspraak. Je zit helemaal in de stress, want onderweg wordt je in het verkeer tegengehouden, ben je je ov-kaart kwijt op het moment dat je die trein in moet. Het loslaten van het moeten halen van die trein, veroorzaakt misschien dat je te laat op je afspraak bent. In de tussentijd kun je rustig wachten en dat tijdschrift lezen wat je nog steeds niet uit hebt. Het levert op dat moment meer rust en ruimte.

4 tips om makkelijker los te laten

 

 

 1. Loslaten waar je toch geen controle over hebt. Er zijn dingen waar je geen controle hebt. Het kost enorm veel energie om je druk te maken om deze dingen:
   • Hoe anderen zich gedragen.
   • Hoe anderen over jou denken.
   • Over de inbraak in je auto.
   • Gebeurtenissen uit het nieuws.
   • Het weer.
   • De keuzes die andere mensen in je omgeving maken.

Het verandert uiteindelijk niets, want je kunt er niets aan veranderen. Hoe langer je er mee bezig blijft, hoe meer je dat een negatief gevoel oplevert. Zodra je loslaat, geeft je dat ruimte voor andere (positieve) dingen.

 

 1. Stop het streven naar perfectie. Perfectie bestaat niet. De dingen zijn vaak goed zoals ze zijn. De strijd met het streven naar perfectie verlies je altijd en dat geeft je geen goed gevoel. Doe vooral je best om dat wat je goed wilt doen, zo goed mogelijk te doen, maar stop en ben tevreden op het goede moment.

 

 1. Verwachtingen. Zorg dat je de dingen die je doet vanuit jezelf doet, omdat jij je er goed bij voelt of omdat jij dat graag wilt doen voor een ander. Laat de verwachting dat iemand iets voor je terug moet doen los. Het kan teleurstelling of frustratie opleveren. Als je wel iets van een ander verwacht, bespreek dit dan met diegene.

 

 1. Leef vanuit vertrouwen. Loslaten heeft te maken met ergens vertrouwen in hebben, niet dat je je handen ergens vanaf trekt. Loslaten is vertrouwen hebben, controleren is gebaseerd vanuit angst. Niemand wil graag op basis van angst leven. Loslaten betekent dat je niet oordeelt maar anderen zichzelf laat zijn. Je wilt de dingen ervaren en niet alles regelen.

 

Bron: