In de laatste decennia zijn er een aantal nieuwe cognitieve gedragstherapieën ontstaan in de zorg. Er is steeds meer aandacht voor mindfulness en meditatieve therapieën. Een van deze nieuwe cognitieve gedragstherapieën is ACT. Ook bij Medinello maken wij gebruik van deze therapie. In deze blog vertellen we er daarom meer over en leggen we uit wat deze therapie precies inhoudt.
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy en is een nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie. Het is een therapie die aanvaardings- en mindfulness-strategieën combineert met strategieën voor gedragsverandering. Het kan mensen helpen om vervelende interne en externe gebeurtenissen te accepteren (Acceptance), zodat ze aandacht kunnen geven aan zaken die ze echt belangrijk vinden in hun leven (Commitment). De therapie bestaat uit zes verschillende processen:
De bovenstaande factoren lopen in elkaar over en versterken elkaars effect. Ze kunnen er samen voor zorgen dat je obstakels makkelijker kunt accepteren. Het zorgt voor meer veerkracht in je leven en kan het algemeen welzijn verbeteren.
ACT wordt ingezet bij klachten zoals een depressie, angst- en dwangstoornissen maar ook bij chronische pijn. Maar in principe is ACT er voor iedereen die last heeft van vervelende gevoelens, gedachten of herinneringen. De therapie leert je om op een andere manier om te gaan met de pijn die je hierdoor ervaart. In plaats van dat je er tegen vecht, leer je de gedachten te accepteren.
Tijdens de ACT krijg je verschillende oefeningen om je bewust te worden van je gedachten en gevoelens. Je leert om ze te aanvaarden zoals ze zijn en om er afstand van te nemen. Hierdoor zullen de gedachten en gevoelens je na een tijdje niet meer meeslepen en bepaal jij weer de richting van jouw leven. Er wordt in de therapie veel gewerkt met het vertellen van verhalen. Zo worden er bijvoorbeeld metaforen gebruikt en veel praktische en ervaringsoefeningen gedaan.
Was jij al bekend met ACT?