Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

De vermoeidheid die komt kijken bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij iemand klachten ervaart in het gehele lichaam. De belangrijkste klachten zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid. Deze klachten kunnen veel invloed hebben op het dagelijks functioneren. Op dit moment kan fibromyalgie helaas nog niet genezen worden. In de behandeling wordt daarom geprobeerd om de klachten zoveel mogelijk te verminderen. In deze blog gaan we in op de vermoeidheid die (mogelijk) komt kijken bij fibromyalgie.

 

Verminderde slaapkwaliteit

Wanneer iemand fibromyalgie heeft is er dagelijks sprake van pijn en stijfheid in het lichaam. Het lichaam verbruikt bijna al zijn energie aan het doorstaan van de pijn. Daarnaast kost het veel meer moeite om dagelijkse activiteiten te doen vanwege de stijve spieren. Een kleine wandeling naar de supermarkt kan al heel vermoeiend zijn.

Ondanks dat een patiënt aan het einde van de dag erg vermoeid is, lukt het vaak niet om goed te slapen. Bij fibromyalgie wordt de slaapkwaliteit namelijk ook vaak minder. Door de pijn ligt de patiënt vaak wakker. Maar ook door moedeloosheid of somberheid over de situatie kan inslapen lastig zijn. Hierdoor kan er een slaapstoornis ontstaan.
 

Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid kan dus één van de klachten zijn bij iemand met fibromyalgie. Deze vermoeidheid kan ook weer andere gevolgen hebben. De vermoeidheid kan bijvoorbeeld nog erger worden en invloed hebben op de stemming en gedachten.

Een greep uit de klachten waar je last van kunt hebben bij chronische vermoeidheid:

  • Intense vermoeidheid
  • Somberheid
  • Angstgevoelens
  • Depressie
  • Problemen met de concentratie
  • Geheugenproblemen
  • Snel prikkelbaar
  • Verhoogde agressie

 

De behandeling

Op dit moment is er helaas nog geen behandeling die fibromyalgie kan genezen. De huidige fibromyalgie behandeling is er daarom op gericht om een manier te vinden om met de klachten om te gaan. Door te leren omgaan met de vermoeidheid kunnen klachten worden verminderd.

Bij fibromyalgie wordt geadviseerd om in beweging te blijven. Ondanks dat je erg vermoeid bent, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Wanneer je dit niet doet, kan de pijn en vermoeidheid namelijk juist erger worden. Ook helpt lichaamsbeweging tegen slaapproblemen en somberheid. Naast beweging is het belangrijk om gezond te eten en de moeilijkheden te delen met mensen in de omgeving. Het is vaak fijn om de zorgen te delen en daarnaast kunnen anderen helpen bij zaken die je zelf niet meer goed kunt uitvoeren.

Tot slot willen wij nog vermelden dat vermoeidheid slechts één van de onderdelen is van fibromyalgie. Er is dus geen directe link tussen vermoeidheid en fibromyalgie.

 

Nog vragen over fibromyalgie en vermoeidheid?

Herken jij de klachten van fibromyalgie of heb je een vraag over deze aandoening? Neem dan gerust contact op met Medinello of meld je hieronder aan voor Medinello Connect. Daarin blijf je up to date van nieuwe ontwikkelingen op gebied van Fibromyalgie en Chronische Pijn, en geven we regelmatig tips over een vrolijk leven met Fibromyalgie.