Beweging baat het brein van de wieg tot het graf (E. Scherder).
Dat lichaamsbeweging ons lijf in conditie houdt dat wisten we al langer. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds duidelijker dat beweging ook het brein in conditie houdt. Met lichaamsbeweging werk je naast een gezond lichaam ook aan een gezond geheugen en andere cognitieve functies.
Cognitieve vaardigheden of vermogens betreffen de mate waarin je in staat bent kennis op te nemen en te verwerken. Daarbij spelen allerlei mentale processen een rol zoals waarnemen, taal, oriëntatie, bewustzijn, aandacht, concentratie, geheugen, vermogen om problemen op te lossen en concepten te vormen. Daarnaast zijn redeneren, rekenen, plannen, lezen en schrijven en initiatief nemen, cognitieve functies. Je gebruikt je cognitieve vaardigheden dus voortdurend (Kenniscentrum Sport).
‘Lichaamsbeweging en cognitieve inspanning doen een beroep op dezelfde circuits, dezelfde neurale systemen in het brein. Verbindingen tussen hersengebieden waarvan we dachten dat ze alleen bedoeld zijn voor geheugenprocessen blijken ook belangrijk te zijn voor motorische processen (E. Scherder).’
Helaas worden we met z’n allen steeds minder actief. We zitten te veel achter televisie- en computerschermen, naar de supermarkt gaan we liever met de auto dan met de fiets of nog liever; we laten de supermarkt thuiskomen. Een groot deel van de volwassenen haalt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen niet. Volgens deze norm moeten we tenminste vijf dagen in de week, minimaal een half uur, matig intensief bewegen, waarbij de dertig minuten verspreid over de dag in blokken van tien minuten verdeeld mogen worden. Dus een half uur stevig wandelen, fietsen of zwemmen.
Dat we in de loop van de jaren wat kilo’s aankomen nemen we soms op de koop toe, maar passiviteit heeft ook grote consequenties voor het cognitief functioneren, voor de stemming en het slaap-waakritme. Bij veel mensen is bekend dat passiviteit en te weinig beweging tot overgewicht en hoge bloeddruk kan leiden en dat daarmee het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Waar men zich nog te weinig bewust van is is dat dit ook de risicofactoren zijn voor het krijgen van dementie; een ziektebeeld waar men over het algemeen angstig voor is om te krijgen. Door lichamelijk actief te blijven neemt dat risico af.
Lichamelijk actief zijn heeft positieve effecten op allerlei vlakken. Het verbetert de weerstand, het verbetert de stemming, het heeft een positief effect op de cognitieve kwetsbaarheid van ouderen en op de cognitieve reserves die jongeren moeten opbouwen. Door actief te zijn, ga je gelukkiger, evenwichtiger en gezonder door het leven.
Lichaamsbeweging maakt ons slimmer, sneller en geconcentreerder (E. Scherder).