Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Fibromyalgie en voeding & dieet

In hoeverre hangt fibromyalgie samen met voeding en dieet?

Bij Medinello behandelen we onder andere de aandoening fibromyalgie, ook wel reuma in de weke delen genoemd. Fibromyalgie is een chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom. Dit houdt in dat er geen directe oorzaak gevonden kan worden voor de pijn. De klachten van fibromyalgie lijken een combinatie te zijn van verschillende factoren. Denk hierbij aan psychische, lichamelijke maar ook omgevingsfactoren. Eén daarvan is voeding en dieet. In deze blog gaan we hier verder op in en vertellen wij je meer over in hoeverre fibromyalgie samenhangt met voeding.
 

Behandeling fibromyalgie

Aangezien het op dit moment nog niet mogelijk is om fibromyalgie te genezen is de behandeling dan ook niet gericht op genezing. Doordat de exacte oorzaak niet bekend is, kan er geen doeltreffende behandeling worden uitgevoerd. Op dit moment onderzoeken wetenschappers oorzaken in de hoek van disbalans in het brein en ontstekingen in het lichaam. Aan de hand daarvan zijn een aantal wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden op basis van voeding ontwikkeld.
 

Fibromyalgie en voeding

Een van de oorzaken die wordt onderzocht is een disbalans in het brein. In de volgende alinea proberen we op een eenvoudige manier uit te leggen wat de wetenschappers hebben aangetoond:

In het brein bevinden zich verschillende neurotransmitters, waaronder GABA (Gamma-aminoboterzuur) en glutamaat. GABA is een kalmerende neurotransmitter en glutamaat een opzwepende. Wanneer er een tekort is aan GABA worden bepaalde delen van het brein overactief. Dit zorgt voor extra gevoeligheid en verhoogde pijn.

Bij fibromyalgie is er geen goede balans tussen de neurotransmitters. Deze verstoring kan worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine B1 en B6. Bij fibromyalgie wordt om die reden aangeraden om deze vitamines in supplementen bij te slikken. Nog beter is echter om de vitamines te verkrijgen door middel van voeding. B-vitamines zitten in vis, avocado, noten, peulvruchten en granen. Daarnaast is het aan te raden om een overmaat aan glutamaten te vermijden. Glutamaat wordt vaak toegevoegd aan bewerkte producten onder de naam E-621, MSG of VeTsin. Het zit in kant-en-klare pizza’s, soepen, chips, sauzen en vleeswaren.

Zoals je ziet speelt de keuze van voeding een grote rol bij Fibromyalgie.

Leestip:
Wil je meer weten over welk voedsel helpt bij het herstellen van je interne verstoring? Lees dan ook de blog Voeding voor meer Energie bij Fibromyalgie.
 
 
 
 

Fibromyalgie dieet

Een andere oorzaak die recent is onderzocht is het ontstaan van ontstekingen in het lichaam. Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van stille chronische ontstekingen. Net als bij de disbalans in het brein gaat het hier om ontstekingen van de neuronen. Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken. Voeding zoals groene groenten, kool, granaatappel en blauwe bessen werken daarentegen juist ontstekingsremmend. Ook olijfolie, vette vis en groene thee werken tegen ontstekingen.

In principe dragen bijna alle groenten, fruit en kruiden bij aan het voorkomen van ontstekingen. Het is echter wel belangrijk om te vermelden dat dit alleen geldt voor verse groenten en fruit. Veel producten in de supermarkt zijn bewerkt waardoor de gezondheidsvoordelen niet meer van toepassing zijn. Wij willen je dan ook aanraden om overwegend verse producten te consumeren. Ook is het goed om voedingsproducten niet te lang te koken of bakken omdat de werkzame stoffen daardoor verdwijnen. Eet dus ook af en toe rauwe producten.

Meer energie. Deze voeding kan je helpen! - Medinello
 

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van fibromyalgie, maar er is nog geen eenduidig behandelplan met gegarandeerd resultaat. We zullen nog even geduld moeten hebben voordat er meer kennis over is. Tot die tijd kunnen veranderingen in voeding en dieet mogelijk de situatie verbeteren. Het is in ieder geval de moeite waard om het te proberen en te onderzoeken of deze aanpassingen de klachten kunnen verminderen.
 

Vragen over voeding & Fibromyalgie?

Heb je een vraag over de behandeling van fibromyalgie? De medewerkers bij Fibromyalgie helpen je graag verder!
Stuur een bericht via de contactpagina. Óf volg ons via Medinello Connect en ontvang 1x per maand updates over een gezond en vrolijk leven.
 

Aanmelden M+ Connect