We herkennen het allemaal wel, we hebben iets zwaars getild of langdurig in een verkeerde houding gezeten en houden hier rugpijn aan over. Rugpijn die normaal gesproken binnen enkele dagen tot weken wegtrekt. Maar wat als dit nu niet gebeurt? En je er langer last van houdt? Dan spreken we van chronische rugklachten. Wat dit inhoudt en wat je er aan kunt doen lees je in deze blog.
Chronische rugpijn is rugpijn die langer dan 3 maanden bestaat. Er kan onderscheid gemaakt worden in Aspecifieke en Specifieke rugpijn.
Aspecifieke rugpijn
Bij a-rugpijn zijn er geen afwijkingen aan de wervelkolom. Aspecifieke rugklachten ontstaan vaak door een verkeerde houding, een overbelasting, ontsteking of slijtage in de rug. Heel vaak is er ook geen duidelijk aanwijsbare oorzaak.
Specifieke rugpijn
Het woord specifieke geeft het eigenlijk al aan. Het omvat rugpijn veroorzaakt vanuit een specifieke/duidelijke oorzaak als een ziekte of afwijking. Rugpijn veroorzaakt door bijvoorbeeld een hernia, artrose en stenose.
Bij meer dan 90% van de mensen met chronische rugklachten is er sprake van aspecifieke rugpijn.
Wanneer we het hebben over aspecifieke (chronische) rugpijn zijn er een aantal kenmerkende symptomen:
Bij specifieke rugpijn is het afhankelijk van de onderliggende oorzaak wat de symptomen zijn. Pijnscheuten naar het been zijn bijvoorbeeld symptomen die vaak voorkomen bij mensen met specifieke rugpijn.
Naast het feit dat het belangrijk is een fysio, -manueeltherapeut of arts naar de klachten te laten kijken kun je ook zelf actie ondernemen. Wij delen een aantal tips bij chronische rugpijn:
De rug heeft beweging nodig. Mensen zijn in het algemeen geneigd om vanwege pijn stil te gaan zitten en beweging te vermijden. Bij acute pijn is dat tot op zekere hoogte helpend. Als we het echter over chronische pijn hebben, heeft de pijn zijn signaalfunctie grotendeels verloren. Door dan weinig te bewegen wordt de rug stijver, minder sterk en vaak juist pijnlijker. Belangrijk is dus om te bewegen.Wissel rust en activiteit op een gezonde manier af en kies voor bewegingsactiviteiten die bij jou passen en passend zijn bij de belastbaarheid van de rug.
Vind je het lastig om in te schatten wat passende bewegingsactiviteiten zijn voor jouw rug op dit moment, dan kan een fysiotherapeut je daarbij helpen. Ook kan hij of zij je leren wat je kunt doen om je rug weer sterker en soepeler te maken.
Veel mensen met chronische rugklachten hebben zittend werk. Aangeraden wordt om iedere 20 minuten van houding te veranderen of een kort rondje te lopen. Stramme spieren kunnen rugpijn juist veroorzaken of verergeren. Door met regelmaat te bewegen voorkom je dit.
Het hebben van de juiste houding kan jouw rugpijn sterk alleen verminderen. Verdiep je in ergonomie. Heb je wel een ergonomische werkplek? Of zit je wel goed rechtop aan tafel? Allemaal zaken die invloed kunnen hebben op jouw chronische rugpijn.
Bij veel mensen met chronische rugpijn is een duidelijk link te vinden naar een slechte houding. En juist deze slechte houding wordt veroorzaakt door een te zwakke core. Wanneer je jouw buikspieren gaat trainen maak je je core sterker en zal je houding op den duur verbeteren. Wat hierbij belangrijk is, is dat je de buikspieroefeningen op de juiste manier uitvoert om nog nek- en schouderklachten te voorkomen.
Een dagje naar de sauna, en dat bevordering van je gezondheid. Wie wil dat nu niet? Warmte stimuleert de doorbloeding en vermindert de stijfheid van de spieren en gewrichten. Houd jij niet zo van vochtige warmte? Een infrarood sauna werkt net zo goed!