Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Intuïtief eten en mindful eten. Meer aandacht voor en meer genieten van eten. Het geeft je meer energie en een betere gezondheid.

Eten is iets wat iedereen, iedere dag doet. Eten is iets wat je nodig hebt, het is voeding; het geeft energie en bevat bouw- en voedingsstoffen die ons helpen gezond te blijven, die ons helpen groeien en die ons lichaam helpen herstellen. Als we niet eten worden we zwak en ziek en uiteindelijk gaan we dood.

Ondanks dat eten iets is dat ‘moet’, gebruiken we voeding vaak voor allerlei redenen. Eten kan troost bieden bij verdriet, eten is gezellig en heeft een sociaal karakter, eten kan invulling geven wanneer je je verveelt. Het gaat er dus vaak helemaal niet meer om of je lichaam het nodig heeft of niet. Je eet om je beter te voelen, omdat het gezellig is of omdat je het gewend bent. Genieten van het eten en echt proeven zit er vaak niet in en er komt veel meer eten binnen dan je lichaam nodig heeft.

We zijn de hele dag bezig met allerlei activiteiten en tussendoor zijn de verleidingen van eten erg groot. Vanuit de voedingsmiddelenindustrie worden we verleid tot het kopen van producten, of ze nou gezond zijn of niet. Eten kun je makkelijk doen terwijl je tv kijkt, terwijl je op straat loopt of achter je computer nog iets afmaakt voor je werk. Er is vaak te weinig aandacht voor het eten dat we lekker vinden en proeven daardoor niet echt. We eten snel te veel en zijn er te weinig van bewust wat er allemaal naar binnen gaat. We pikken signalen van een hongergevoel of verzadiging niet op, waardoor we ons moe gaan voelen en ongezonder gaan leven.

Door intuïtief te eten bouw je een goede relatie op met wat je eet. Je pikt signalen van je lichaam op door te voelen wat je nodig hebt. Wat voel je als je wakker wordt? Heb je een hongergevoel? Wat zijn de prikkels die je krijgt dat je wilt gaan eten? De lekkere geur van kibbeling als je langs de viskraam fietst? Of liggen de prikkels meer in het feit dat je niets te doen hebt en dan maar de koelkast opentrekt? Intuïtief eten helpt je bij het herkennen van prikkels dat je (weer) wilt gaan eten. Het zorgt ervoor dat je eet wanneer je het nodig hebt en voorkomt dat je de hele dag door eet. Door mindful te eten, eet je je eten met meer aandacht. Het maakt je bewuster en je leert meer te genieten van je eten. Door intuïtief en mindful te eten eet je minder vaak te veel of juist te weinig en het helpt je bij het aannemen van een gezondere leefstijl.

De volgende 4 stappen helpen je intuïtief en mindful te leren eten.

  1. Luister naar wat je lichaam nodig heeft. Het woord intuïtief zegt het al; gevoelsmatig, instinctief. Wat is het dat je nu wilt gaan eten? Heb je trek of verveel je je? Geeft je lichaam aan eten nodig te hebben of zie je een reep chocola liggen die je niet kunt weerstaan. Geen probleem natuurlijk om zo nu en dan toe te geven aan een lekkere trek, maar door te luisteren krijg je de impulsen beter onder controle. Je voorkomt dat je de hele dag door ongezond eet om de verkeerde redenen. Je lichaam geeft aan wat het nodig heeft.
  1. Leer te proeven en te ervaren bij iedere hap. Probeer eten te ervaren door te wachten met de volgende hap totdat de hap al even doorgeslikt is. Kauw rustig en probeer de smaken te proeven en de structuur te ervaren. Laat je niet afleiden door een tv, smartphone of andere afleidingen, maar ga er rustig voor zitten. Eten moet een rustig moment zijn, waarvan je kunt genieten. Door rustig te eten en goed te proeven ga je merken dat kunstmatige voedingsstoffen minder lekker smaken dan de natuurlijke producten en zal je vaker voorkeur geven aan de gezondere, natuurlijke producten.
  1. Stop met eten als je een vol gevoel krijgt. Eigenlijk ben je dan al iets te laat dus stop met eten zodra je genoeg hebt. Je hersenen geven pas na een kwartier tot twintig minuten aan je lichaam een signaal dat je ‘vol’ zit. Zodra je verzadigd bent, en dat is eerder wanneer je in een rustig tempo eet, smaakt je eten ook niet meer zo intens en lekker als op een lege maag dus waarom zou je dooreten? Luister naar je lichaam!
  1. Ga verzadigd naar dat feestje. Vind je het moeilijk om de taart of de bitterballen op die verjaardag te laten staan? Misschien wil je zelf helemaal geen taart eten maar doe je het om de ander niet teleur te stellen. Bedenk dan dat de ander het waarschijnlijk helemaal niet erg vindt dat jij je taart laat staan (houdt diegene nog wat taart over voor zichzelf). Je kunt ook aangeven een klein stukje te nemen in plaats van een grote taartpunt. Wat je kan helpen is om met een verzadigde maag naar dat feestje te gaan zodat je zelf minder zin hebt om ongezonde dingen te eten.

Door intuïtief te eten laat je je lichaam aangeven wanneer je lichaam eten nodig heeft of niet en laat je je lichaam vertellen hoeveel je wilt eten. Door mindful te eten blijf je energieker en leef je gezonder. Laat je eetmomenten niet afhangen van je emoties of gewoontes. Probeer op moeilijke momenten, waarin je geneigd bent te gaan eten, een andere manier te vinden om met je emoties om te gaan. Misschien kun je opschrijven hoe je je voelt of je gevoelens met een vriend(in) bespreken in plaats van die zak chips te pakken. Mocht je toch iets willen eten, maak er iets gezonds van; maak een gezonde smoothie of pak een stuk fruit. Natuurlijk kun je af en toe iets ongezonds eten. Geniet er dan met volle teugen van, maar probeer de reden te achterhalen en het niet te doen als je het zelf eigenlijk niet wilt. Zorg dat je eet omdat je ervoor kiest en niet uit automatisme!

Bron: