Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Pijneducatie bij chronische klachten: hoe werkt dat precies?

Onderzoek naar pijn heeft vastgesteld dat ongeveer 18 procent van de Nederlanders chronische klachten heeft. Binnen de wereld van pijneducatie spreken we van chronische klachten wanneer de klachten langer dan drie maanden bestaan. Mensen met chronische pijn hebben volgens het onderzoek een lagere kwaliteit van leven. Dat is natuurlijk heel vervelend voor deze grote groep mensen. Het is dan ook de missie van Medinello om deze groep te helpen en ze te leren omgaan met hun chronische pijnklachten. Pijneducatie kan hierbij een belangrijke rol spelen. In deze blog vertellen wij je daarom meer hierover en hoe dit de kwaliteit van leven kan verbeteren.

Ben je een zorgprofessional?
Regelmatig delen wij informatie en houden wij bijscholingen over pijneducatie, zoals onze scholing “Pijn en het Brein”. Bekijk hiervoor onze academy voor professionals.

Wat is pijn en waarom hebben we het?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat definiëren we als pijn? En waarom hebben we eigenlijk pijn? Pijn kunnen we omschrijven als een vervelende, zintuigelijke en emotionele ervaring. In sommige gevallen is er ook sprake van beschadiging in of aan het lichaam. Pijn is als het ware een waarschuwingssysteem dat ons waarschuwt voor mogelijke schade aan ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we bijvoorbeeld een bepaald lichaamsdeel niet bewegen of rust geven, zodat het kan herstellen.

Je voelt pas pijn als je hersenen er het label ‘pijn’ aan hebben gegeven. Dat gaat als volgt: je stoot je elleboog, vervolgens gaat er een signaal naar de hersenen via je zenuwstelsel. In je hersenen wordt er het label ‘pijn’ aan gegeven. Je voelt de pijn pas als het signaal in je hersenen is aangekomen. Om die reden kan het soms ook gebeuren dat je pijn voelt, terwijl er geen sprake is van schade aan je lichaam. Of dat je nauwelijks pijn voelt, terwijl er wel degelijk sprake is van schade. De pijnsignalen kunnen dus worden beïnvloed, bijvoorbeeld door de aandacht die je aan de pijn geeft, je gedachten, emoties, afleiding of medicijnen.

Chronische klachten

De bovenstaande alinea is ook heel relevant voor chronische pijn. Hierbij is er sprake van pijn die langer duurt dan drie maanden en is de link tussen de pijn en de schade niet altijd zichtbaar. Je voelt echte pijn, maar de oorzaak is in het lichaam niet goed te vinden. Er worden dus waarschuwingssignalen naar de hersenen gestuurd, maar die zijn niet te herleiden. Er is sprake van een ontregeling en overgevoeligheid van het waarschuwingssysteem, wat verschillende oorzaken kan hebben. Met pijneducatie kun je proberen om weer meer grip te krijgen op dit systeem.

Wat is pijneducatie?

Pijneducatie is een behandeling waarbij je beter inzicht krijgt in je chronische klachten. Je leert hierbij hoe je de pijn kunt accepteren en beïnvloeden. Onderzoek toont aan dat als mensen met chronische pijn hun klachten beter begrijpen, de pijn kan verminderen of minder op de voorgrond komt te staan. Dit heeft vervolgens ook invloed op je stemming en je kwaliteit van leven. Pijneducatie is dus een effectieve behandeling om de kwaliteit van je dagelijkse leven te verbeteren.

Tijdens de behandeling kom je meer te weten over hoe de pijn wordt veroorzaakt, waarom de pijn niet verdwijnt en hoe je de grip tot op zekere hoogte kunt beïnvloeden. Het gaat hierbij niet om jouw individuele pijnklachten, maar het is gericht op het omgaan met chronische pijn in het algemeen en de invloed daarvan op je dagelijkse bezigheden.

Heb je last van chronische pijnklachten en ben je geïnteresseerd in pijneducatie? Neem dan gerust even contact met ons op.

Meer weten over Pijneducatie?

Dan zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatieve artikelen, webinars en tips voor een prettig en gezond leven zonder pijn. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via onderstaand formulier.