Bij de meeste mensen werkt pijn als een beschermingsmechanisme. Wanneer je warm water over je hand krijgt voel je de pijn en trek je je hand terug. Het is een signaal van je lichaam dat je bijvoorbeeld rustiger aan moet doen of zoals in dit voorbeeld je hand weg moet halen. Bij mensen met chronische pijn is dit een ander verhaal. Dit signaal is verstoord en wordt (te) vaak afgegeven. Vaak ontbreekt dan ook een duidelijke relatie tussen de pijn en het oorspronkelijke letsel.
Veel mensen met chronische pijn ervaren deze pijn al heel lang en hebben er vaak ook al een lang traject opzitten. Mede daardoor heeft de chronische pijn vaak ook psychische gevolgen. De volgende klachten zijn daarom ook veel voorkomend:
Deze psychologische factoren kunnen daarbij weer een rol spelen in het verergeren van chronische pijn. Maar het laatste wat we willen zeggen is dat chronische pijn tussen de oren zit.
Door negatieve gedachten en gevoelens kunnen de pijnprikkels dus erger worden maar dit werkt ook andersom. Door positieve en helpende gedachten te ontwikkelen over pijn kun je de invloed van je pijn verkleinen. Uit onderzoek blijkt dat ‘doemdenken’ een grote impact blijkt te hebben op de pijnklachten die ervaren worden. Sommige pijnbehandelingen helpen zelfs 30% van de mensen die veel last hebben van doemdenken. Gedachten zijn namelijk belangrijke bron van informatie voor jezelf. Wat je denkt, voelt en gelooft, kan een sterke invloed hebben op hoe jij je voelt.
Daarnaast blijkt dat je hersenen minder snel van slag raken wanneer je goed in je vel zit, dit heeft weer zijn positieve werking op de pijn. Goed voor jezelf zorgen is dus een manier om de pijn onder controle te krijgen.
1. Slaap goed
Een goede (nacht)rust heeft veel invloed op jouw lichaam. In je slaap geef je je lichaam en geest de tijd om te herstellen. Helaas ervaren veel mensen met chronische pijn moeite met slapen. Zo worden ze wakker van de pijn of vallen erdoor moeilijk in slaap. Toch is het van groot belang je nachtrust te pakken. Van een slechte nachtrust word je namelijk prikkelbaar en moe. En juist dit heeft weer zijn werking op jouw alarmsysteem dat de pijnprikkels afgeeft.
2. Voeding
Ook voeding heeft veel effect op jouw welzijn. Als jij niet genoeg of ongezond eet heb je ook niet genoeg energie en daar lijdt jouw stemming weer onder. Wat jouw pijnsysteem weer verstoorde prikkels kan geven. Daarnaast is onregelmatig en ongezond eten niet goed voor het stressniveau ook hierdoor kan het dat het pijnsysteem eerder alarm slaat. Door dus genoeg, gezond en regelmatig te eten kun je de pijn dus positief beïnvloeden.
3. Positieve mindset
Er zijn twee soorten mindset; de statistische mindset en de groei mindset. Bij de groei mindset geloof je in de ontwikkelingen die nog mogelijk zijn. Hierbij geloof je dat je kunt veranderen en dat de pijn minder kan worden door er zelf mee aan de slag te gaan. Om tot een groei mindset te komen delen we voorbeelden van denkwijze die hierbij van belang zijn: