Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Chronische vermoeidheid; wat kun je ertegen doen?

We zijn allemaal wel eens moe of hebben een periode waarin we vermoeider zijn dan normaal. Bij ongeveer 85% van de mensen is vermoeidheid binnen een paar weken meestal weer over. Maar wanneer is er sprake van chronische vermoeidheid? En zijn er vaste symptomen die bij chronische vermoeidheid horen? En belangrijker nog, wat kun je ertegen doen? Je leest het hier.

Wat is chronische vermoeidheid?

Iedereen is wel eens moe, moe na een pittige wandeling, lange werkdag of een goede sportwedstrijd. Maar wat als je zodra je wakker wordt, je je nog net zo moe voelt als voor het slapen? Of als het langer aanhoudt. Bij langdurige moeheid die langer dan 6 maanden aanhoudt kan er sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom ook wel CVS genoemd. We spreken van CVS als de langdurige vermoeidheidsklachten belemmeren in de activiteiten die je normaal gesproken doet, zoals werk, studie, sociale of persoonlijke activiteiten. Het belangrijkste kenmerk is dat er geen duidelijk aanwijsbare medische of psychiatrisch oorzaak is.

Symptomen chronische vermoeidheid

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom is het helaas vanzelfsprekend dat je last hebt van vermoeidheid. Maar daarnaast kunnen ook andere klachten of symptomen zich ontwikkelen die horen bij chronische vermoeidheid. De meest voorkomende klachten bij chronische vermoeidheid zijn:

  • Concentratieproblemen of geheugenverlies
  • Pijn in spieren en/of gewrichten
  • Hoofdpijn
  • Gevoelige lymfeklieren in de hals of oksels
  • Verminderde eetlust

chronisch vermoeid omgaan met

Cognitieve gedragstherapie bij chronische vermoeidheid

Één van de behandelingen die kan werken wanneer je last hebt van chronische vermoeidheid is cognitieve gedragstherapie (CGT). Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie waarbij de nadruk ligt op het veranderen van de gedachten en gedragingen verbonden aan de klachten. Tijdens deze therapie leer je dus anders naar de klachten te kijken en er anders mee om te gaan. Het doel van deze behandeling is herstel van chronische vermoeidheid. Over deze behandelingsvorm lees je meer op de website van Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid.

Wat kun je zelf doen aan chronische vermoeidheid?

Natuurlijk zijn er ook tal van stappen die je zelf kunt ondernemen om het leven met chronische vermoeidheid dragelijker te maken. Deze zetten we hier voor je op een rijtje.

  1. Zoek hulp
    De eerste stap begint bij het zoeken van hulp. Zo zijn er verschillende specialisten die je kunnen helpen bij het leren omgaan met klachten van chronische vermoeidheid. Zo kun je hiervoor terecht bij de huisarts, fysiotherapeut, ergotherapeut en ook bij Medinello als de chronische vermoeidheidsklachten ook gepaard gaan met chronische pijnklachten.
  2. Ontspanning
    Als je je ontspannen voelt, heb je meer energie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te mediteren, ook hier schreven wij onlangs een blog over. En delen wij op onze SoundCloud ontspanningsoefeningen.
  3. Voldoende beweging
    Naast ontspanning is ook beweging enorm belangrijk, ook wanneer je je moe of rusteloos voelt. Met beweging herstel en bouw je je conditie op. Dit is enorm belangrijk wanneer je last hebt van chronische vermoeidheid. Zo kun je bijvoorbeeld starten met dagelijks te wandelen of fietsen en zo je conditie op te bouwen.
  4. Voeding
    Ook een tekort aan bepaalde vitaminen kunnen vermoeidheidsklachten veroorzaken of verergeren. Zo kan een tekort aan vitamine D vermoeidheidsklachten geven. Vitamine D halen we voornamelijk uit direct zonlicht. Maar ook in vis, halvarine en margarine zitten vitamine D. Daarnaast hebben ook vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en vitamine C invloed op je energiehuishouding. Wil je vitamine bij slikken? Overleg met de huisarts wat voor jou het beste is. Naast de vitamines die je lichaam juist een boost geven zijn er ook producten die je energie kosten. Zo kan slechte voeding de vermoeidheid juist verergeren. Zo is gesmolten kaas bijvoorbeeld lastig te verteren wat je bloedsuikerspiegel enorm snel doet stijgen. En zorgt vet eten en alcohol voor het simpelweg vermoeien van je lichaam. Meer over de juiste voeding lees je in deze blog.

Chronische Vermoeidheidsbehandeling bij Medinello

Kom je er niet zelf uit en blijven je klachten aanhouden? Dan is Medinello mogelijk een optie voor jou. Bekijk onze behandeling en revalidatieprogramma voor Chronische Vermoeidheid. We helpen je graag verder met via onze screening of intake.

Meer weten over chronische vermoeidheid?

We delen op onze website regelmatig informatie over vermoeidheid en tips voor een fijn en gezond leven. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je hier aan voor Medinello Connect waar we regelmatig informatie en bijeenkomsten over dit onderwerp delen.