Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Mindfulness meditatie, wat is het?

In ons vaak drukke en stressvolle leven worden we blootgesteld aan een enorme hoeveelheid prikkels. Alles wat je hoort, ziet en voelt. Vaak geven deze prikkels automatisch aanleiding om in actie te komen of triggeren ze bepaalde gedachten of gevoelens. Wanneer er een lange tijd veel prikkels met bijbehorende actietendensen, (negatieve) gedachten of gevoelens op je af komen, kan dat stress veroorzaken. Mindfulness meditatie kan erg goed helpen bij het voorkomen of verhelpen van (chronische) stress. In deze blog vertellen we je alles over mindfulness meditatie, wat het is en hoe je het zelf kunt toepassen in jouw dagelijks leven.

Wat is Mindfulness meditatie?

De termen mindfulness en meditatie kennen we allemaal maar wat is nu daadwerkelijk het verschil? En wat is dan mindfulness meditatie? We leggen het je uit: Bij mindfulness staat leven in het ‘hier en nu’ centraal. Bewust bezig zijn met de dingen die je doet zonder met je hoofd al bij iets anders te zitten.

Voordelen van mindfulness kunnen zijn:

  • Vermindert stressgevoelens
  • Verlaagt je bloeddruk
  • Vergroot je concentratie
  • Verbetert het geheugen
  • Vermindert chronische pijn

Meditatie is een manier of oefening om mindfulness te bereiken. Je kunt de hele dag door ‘mindful zijn’ en leven in het hier-en-nu, zonder te oordelen, terwijl je mediteert op een specifiek moment.

Voordelen van meditatie:

  • Vermindert frustratie
  • Vergroot concentratie
  • Vermindert stress

Het grootste verschil tussen mindfulness en meditatie is dat meditatie een manier is om tot rust of stilte te komen en mindfulness een staat van zijn is waarbij je met je volle aandacht bij het moment bent. Bij mindfulness meditatie combineer je beide elementen. Het doel hiervan is de regie over de eigen gedachten terug te krijgen en deze langzaam eigen te maken in het dagelijkse patroon.

Hoe start ik met mindfulness meditatie?

Veel mensen denken bij meditatie aan iets zweverigs. Niets is minder waar, je gaat juist met je aandacht naar het hier-en-nu, niets zweverigs aan dus. Daarnaast denken veel mensen dat wanneer ze rustig gaan zitten hun gedachten ook direct tot rust zullen komen en ze direct ‘zen’ zijn.

Maar helaas, wanneer je start met mindfulness meditatie kan het zelfs zo zijn dat je in eerste instantie je eigen onrust bewust gaat ervaren, voordat je uiteindelijk meer rust gaat ervaren. Je zult er dus even moeite in moeten steken. Daarom hebben wij een lijst met oefeningen opgesteld waar je zelf eenvoudig mee kunt starten.

Bodyscan

De bodyscan is een mindfulness oefening die je als meditatie kunt doen. Het doel hiervan is met je volledige aandacht naar je lichaam te gaan. Wat voel ik? Ben ik blij? Ben ik boos? Hoe voelt mijn lichaam? Tijdens de oefening ‘scan’ je als het ware je hele lichaam.

Terwijl je op de grond ligt of zit in een comfortabele houding met je ogen dicht breng je eerst je gedachten naar je ademhaling. Vervolgens ga je je lichaam stap voor stap scannen. Je begint onderaan bij je voeten, je voelt hoe ze liggen op de grond, de kou, de tintelingen. Alles echt voelen. Zo ga je naar boven naar je kuiten, je bovenbenen, buik, armen nek tot aan je kruin. Deze oefening kan je zelf doen of onder begeleiding van diverse apps.

Adem

Een simpele manier om meer in het ‘nu’ te komen is door je ademhaling in te zetten. Richt je aandacht op je ademhaling. Adem je heel snel of heel rustig? Voel de lucht stromen, voel de adembeweging van je borstkas en je buik. Neem waar en observeer het tempo en het ritme.

Ademen mindful meditatie

Een snelle en simpele manier om even een rust momentje voor jezelf te nemen.

Bewegingsmeditatie

Waar meditatie vaak iets heel rustigs is, waarbij je vaak moet gaan stilzitten of gaan liggen is bewegingsmeditatie juist iets actiefs. Wat het is? Het woord zegt het eigenlijk al: aandachtsvol bewegen. Een lange wandeling in de natuur bijvoorbeeld.

Adem de frisse lucht in, kijk eens goed om je heen, naar de natuur, wat er om je heen gebeurt en wees aanwezig in het moment. Het doel hiervan is het met aandacht aanwezig zijn met al je zintuigen in het hier-en-nu, zonder oordeel of verwachtingen. Hierbij is het belangrijk te proberen je gedachten niet te laten afdwalen. Het is wel belangrijk dat je een gewoonte maakt van regelmatige lichamelijke beweging.

Ervaar je veel stress of (chronische) pijn? Deze oefeningen kunnen helpen deze klachten te verminderen. Zo kun je met deze simpele oefeningen heel eenvoudig mindfulness integreren in je leven om meer in het nu te leven, zonder oordelen of verwachtingen.

Meer weten over mindfullness en meditatie?

Bekijk dan onze trajecten voor (online)ondersteuning! Medinello biedt verschillende programma’s waarmee we jou helpen om balans en grip te krijgen op je leven en gezondheid. Óf kijk eens bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie over deze type klachten en tips voor een fijn een gezond leven. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via onderstaand formulier.