Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Morfine: fantastisch spul of rotzooi?

Je kent het medicijn ongetwijfeld: morfine. Een pijnstiller die wordt gegeven bij hevige pijn, bijvoorbeeld na een operatie of bij ernstige verwondingen. Ook schrijven artsen het voor bij hartfalen en in de palliatieve zorg. Het is echter ook een heftig medicijn wat mogelijk verslavend kan werken. In deze blog vertellen wij je meer over morfine en het gebruik ervan.

Wanneer gebruik je morfine?

Voor bepaalde situaties is morfine een fantastisch medicijn, bij acute pijn na een ongeluk of een operatie doet het goed zijn werk. De grondstof voor het medicijn is ruwe opium en wordt gewonnen uit de papaverplant. Morfine is verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo zijn er morfinepleisters, tabletten maar kan het ook toegediend worden door middel van een infuus of pompje.

De nadelen van morfine

Morfine heeft echter ook enkele nadelen. Zo kan het met name lichamelijk mogelijk verslavend zijn. De patiënt voelt zich vaak heel anders wanneer hij morfine heeft gehad, waardoor er een afhankelijkheid kan optreden. Wanneer het medicijn langdurig wordt gebruikt, raakt het lichaam gewend aan het medicijn en kan er verslaving ontstaan. Het moet daarom altijd worden afgebouwd zodat er geen ontwenningsverschijnselen worden veroorzaakt. Mocht je daar last van hebben, dan is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Bijwerkingen morfine

Daarnaast kunnen er ook bijwerkingen optreden zoals duizeligheid, misselijkheid en sufheid. Dit verschilt per persoon en kan bij de één heftiger zijn dan bij de ander. De meeste bijwerkingen gaan na een tijdje vanzelf weer over. Wanneer er sprake is van misselijkheid, kan een arts hier een middel tegen geven. Daarnaast is het wat betreft duizeligheid en sufheid erg belangrijk om rustig aan te doen en niet te snel van houding te veranderen.

Extra pijngevoeligheid

Gek genoeg kan morfine ook zorgen voor extra pijngevoeligheid. Dit wordt ook wel doorbraakpijn genoemd. Dit is pijn die plotseling optreedt ondanks het gebruik van het medicijn. De pijngevoeligheid ontstaat vaak door een onjuiste dosis. Probeer daarom zo goed mogelijk aan de arts te omschrijven hoeveel pijn je hebt maar ook van welke bijwerkingen je last hebt.

Wees zorgvuldig

Morfine is kortom een nuttig medicijn, wat hevige pijn kan laten verdwijnen. Het is echter wel van belang om het met grote zorgvuldigheid te gebruiken. Bijwerkingen kunnen optreden en invloed hebben op het dagelijks functioneren. Wij raden het dan ook af om bijvoorbeeld alcohol te drinken of auto te rijden wanneer je morfine gebruikt. Heb je vragen over gebruik van het medicijn? Raadpleeg dan altijd een arts.

Blog: Morphine, fantastisch spul of rotzooi?