Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Stoppen met piekeren? Zo doe je dat!

Piekeren is iets wat veel mensen ongetwijfeld kennen. Het gebeurt vaak ’s nachts, als er geen afleidingen zijn. Je overdenkt de dag en maakt je druk over die ene opmerking van een vriend, over de toekomst of over geld. Het gaat maar door in je hoofd en er komt geen einde aan. Je bent niet de enige.. meer dan een derde van de Nederlanders piekert dagelijks. Hoog tijd om hier wat aan te doen. In deze blog geven wij je tips om te stoppen met piekeren.
 

Piekeren bij slaapproblemen

Veel mensen hebben er overdag geen last van. Maar zodra ze ’s avonds in bed stappen en niet (direct) kunnen inslapen begint het piekeren al heel snel. Een methode om hier minder stress van te ervaren is het leren loslaten en niet druk maken om situaties. Ook kun je jezelf aanleren om sneller en beter in slaap te vallen. Lees daarom ook onze tips bij slaapproblemen.
 

Schrijf je gedachten op

Door je piekergedachten op te schrijven, haal je ze uit je hoofd. Het helpt je om op dat moment de gedachten even weg te leggen en te laten voor wat ze zijn. Zo kun je bijvoorbeeld voordat je gaat slapen of op het moment dat je merkt dat je piekert, een lijstje maken van zaken die in je hoofd ronddwalen. Kijk er op een later moment weer even naar en pak dan de zaken aan die op dat moment nog belangrijk zijn. Je zult zien dat je veel dingen in een ander perspectief ziet.
 

Ga mediteren

Uit onderzoek is gebleken dat mediteren goed kan helpen bij het stoppen met piekeren. Door te mediteren leer je afstand te nemen van je gedachten en krijg je er meer controle over. Tijdens het mediteren ga je zitten op een rustige plek en leg je de focus op je ademhaling. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, probeer je opnieuw je aandacht terug te brengen naar je ademhaling. Dit proces herhaal je een tijdje. Vaak is mediteren ook een hele goed manier om te leren hoe je angstige gedachtes omzet in iets positiefs. Wil jij graag hulp bij het mediteren? Er zijn tegenwoordig speciale trainingen of apps (bijvoorbeeld HeadSpace) die je hierbij kunnen helpen.
 

Spreek je uit

Loop je al weken rond met dezelfde piekergedachten? Deel ze dan met iemand! Dit kan enorm bevrijdend werken. Door de gedachten uit te spreken voelen ze vaak een stuk minder zwaar. Door het delen van je gedachten, kan jouw gesprekspartner je ook een andere kant van het verhaal laten zien. Een bijkomend voordeel is dat de persoon waarmee je het deelt, het zal waarderen dat je open bent. Jullie band kan hierdoor worden versterkt.
 

Zoek afleiding

Tot slot niet de beste lange termijn oplossing voor je piekergedachten maar wel heel nuttig voor de korte termijn: zoek afleiding. Ga een serie kijken, zet de tv aan of probeer iets te lezen. Zo kun je even je gedachten verzetten en stop je heel even met malen.

Daarnaast kan het ook helpen om ergens anders aan te denken. Probeer bijvoorbeeld leuke momenten uit het verleden te visualiseren, zoals een fijne vakantie of een klein geluksmoment. Lachen is namelijk gezond! Ook heeft lachen veel positieve effecten op je lichaam. Het genieten van leuke momenten veroorzaakt positieve gevoelens waardoor de piekergedachten naar de achtergrond verdwijnen.
 

Heb jij wel eens last van piekergedachten?

Volg dan onze facebook pagina: we delen regelmatig blogs en tips hierover & je kunt gerust een vraag stellen aan onze medewerkers!