Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Complimenten geven en ontvangen. Oefeningen en tips om dit beter te leren en daarmee meer positiviteit te ervaren.

Een veer op de hoed steken, een pluim geven of krijgen, een lintje krijgen, iemand een veer in de broek of kont steken. Het zijn allemaal metaforen om iemand een compliment te geven of zelf te krijgen. Waarom is het zo dat we het vaak moeilijk vinden om iemand een compliment te geven? Niet alleen een compliment geven blijkt lastig, we vinden het net zo moeilijk om een compliment goed in ontvangst te nemen.

Compliment geven

Iedereen vindt het fijn om een compliment te ontvangen. Zodra je een compliment geeft, krijg je vaak iets terug in de vorm van waardering. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die veel geven over het algemeen gelukkiger zijn. Dat geldt niet alleen voor materiële zaken, maar ook voor niet-tastbare zaken als liefde, vriendelijkheid, empathie en complimenten. Vooral door niets terug te verwachten, geeft het een gevoel van voldoening. Door een compliment te geven, laat je zien dat je iemand of iets waardeert; dat je de positieve kant ziet van diegene. Door bij iemand anders het positieve en het goede te benoemen kun je ervoor zorgen dat er iets positiefs gebeurt in het leven van de ander en in je eigen leven.

Vind je het moeilijk om een compliment te geven? Je kunt het leren. 3 oefeningen die je daarbij kunnen helpen:

  1. Geef tenminste een compliment per dag. Sommige mensen hebben aan een compliment al genoeg om zich beter te voelen.
  1. Er is altijd wel iemand waar je geen klik mee hebt, waar je wrijving mee hebt of die je gewoonweg niet zo aardig vindt. Probeer iets positiefs te vinden bij deze persoon en een oprecht compliment te geven. Hiermee maak je zowel die persoon als jezelf blijer doordat je je op het positieve richt.
  1. Neem een paar mensen in gedachten. Je buurvrouw, je partner, je beste vriend(in), je ouder, je broer of zus. Schrijf bij elke persoon een paar sterke eigenschappen op of dingen die je bewondert. Vraag je vervolgens af wanneer je dit voor het laatst tegen diegene hebt gezegd. Misschien kom je erachter dat je de mensen die het dichtste bij je staan minder waardering geeft dan je zou willen.

Compliment ontvangen

Veel mensen vinden het moeilijk om negatieve kritiek te ontvangen maar ook complimenten ontvangen is niet voor iedereen even makkelijk. Vaak vinden we dat onze prestaties niet de moeite waard zijn of dat een ander het meer verdient en ontkrachten we de waardering die we krijgen. We maken het de ander op die manier moeilijk om nog een keer een compliment uit te spreken. Dat we vervolgens ook minder complimenten krijgen vinden we dan weer niet leuk en klagen we over te weinig waardering.

Verschillende reacties die een compliment ontkrachten en tips hoe je ze beter ontvangt.

  1. We doen net als of het niets voorstelde of dat de prestatie vanzelfsprekend was. ‘Ach, het stelde niets voor.’ Complimenten over ons uiterlijk weten we kleiner te maken. In plaats van iemand anders te bedanken voor het compliment zeggen we: ‘Oh die broek is al heel oud.’ Of: ’Ik vind juist dat die broek me dik maakt.’ De ander maakt het helemaal niet uit hoe oud die broek is, diegene vindt die broek jou gewoon goed staan en wil je dat laten weten.
  1. We willen direct iets teruggeven na het ontvangen van een compliment. Je ontkracht het compliment door direct iets terug te zeggen als: ‘Maar ik vind dat jij ook een leuke trui aan hebt hoor.’ Het was van de compliment-gever vast niet de bedoeling om te vissen naar een compliment door jou te prijzen. Neem het compliment dankbaar in ontvangst in plaats van het te ontkrachten.
  1. Door het compliment met anderen te delen en te veralgemeniseren ontkracht je het compliment. Jij krijgt de waardering dus waarom zou je zeggen dat het hele team een steentje heeft bijgedragen aan deze prestatie?
  1. Het compliment wordt met wantrouwen aangenomen. Er wordt gedacht dat diegene die het compliment geeft iets van je wil. Soms wordt dat letterlijk uitgesproken: ‘Dank je, maar zeg nu maar wat je echt wilt…’ Ga ervan uit dat diegene het echt meent.

Als je goed complimenten kunt geven én ontvangen, is dat goed voor jezelf en voor de mensen om je heen. Wat is het mooiste compliment wat jij ooit hebt gegeven of hebt ontvangen? Schrijf het hieronder, misschien helpt het anderen om de positieve kanten van iemand te gaan zien.

Bron: