Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Heb ik stress, ben ik overspannen of heb ik een burn-out?

Overspannen, chronische stress of zelfs een burn-out?Hoe herken je de verschillen en hoe voorkom je dat je van het een in het ander belandt?

 
Een op de zeven werkende Nederlanders ervaart burn-out klachten. Oververmoeidheid, emotioneel uitgeput zijn en vage lichamelijke klachten zijn daar voorbeelden van. Iedereen heeft weleens stress en dat is niet erg zolang er tijd is voor herstel. Zodra stress chronisch aanwezig is en er geen tijd is om je zowel mentaal als fysiek weer op te laden, ligt overspannenheid op de loer en is de weg naar een burn-out niet lang meer.

stress overspannen burnout

Een burn-out kan op veel verschillende manieren worden ervaren. De oorzaak is, zoals veel mensen wellicht denken, niet alleen maar hard werken. Het druk hebben en stress ervaren komt niet altijd alleen maar door de werksituatie, ook een hoge privé-belasting kan stressklachten veroorzaken.
 

De fases op weg naar een burn-out

Er zijn verschillende fases die kunnen leiden naar een burn-out. Deze fases zijn niet altijd even duidelijk te herkennen voor mensen. Ook zijn er verschillen bij een burn-out tussen mannen en vrouwen. Onderstaand hebben wij de vier fases beschreven waar iemand zich voorafgaan aan een burn-out in kan bevinden. Heb jij het gevoel dat je tegen een burn-out aan zit?

Probeer met onderstaande fases een patroon te vinden in jouw huidige gevoel. Door je te realiseren waar je staat in het proces, kun je sneller en beter in actie komen en de burn-out wellicht nog voorkomen.
 
 

  1. Een stressmoment
    Iedereen ervaart weleens een stressmoment. Een hoge hartslag en een hoge bloeddruk zijn het gevolg en je lichaam bevindt zich op dat moment in een staat van hoge paraatheid. Dit is een normale ‘vluchtreactie’ van het lichaam. Dit kan het lichaam prima aan, op voorwaarde dat het niet te lang duurt en er voldoende ontspanningsmomenten zijn waarop het lichaam weer tot rust komt.
  2. Langdurige stress
    Wanneer de stress niet meer uit momenten bestaat, maar er langere tijd of zelfs continu een stressreactie van het lichaam wordt gevraagd, dan kunnen er al wat eerste klachten ontstaan. Misschien zijn er nog momenten van ontspanning waarna jij je weer topfit voelt, maar val je al snel terug in het oude patroon na bijvoorbeeld een heerlijk ontspannen vakantie. Je lichaam en geest kunnen dit heel lang volhouden. Ondertussen ben jij je er niet van bewust dat er langzaam te veel spanning en stress op jouw lichaam staat. Voor je gevoel functioneer je prima en heb je ook niet het gevoel dat er een moment komt dat je dit ooit misschien niet meer volhoudt.
  3. Ben ik overspannen?
    Je gaat merken dat je jouw energie kwijtraakt en je hebt het gevoel uitgeput te zijn. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van concentratieproblemen, je slaapt slechter, je piekert en je bent niet tevreden met het uitvoeren van al je activiteiten. Je bent gevoeliger voor prikkels, je geheugen laat je in de steek en je ervaart angst of paniek. Je krijgt lichamelijke klachten zoals pijn in je nek, hoofdpijn, buikpijn of rugpijn. Je relateert deze klachten echter niet aan stress, maar bijvoorbeeld aan sporten of overbelasting door bepaalde activiteiten.

    Dit is het moment dat je moet ingrijpen om niet in een burn-out te belanden. Er zijn genoeg signalen van het lichaam die je iets willen vertellen. Structurele veranderingen in je werk of in je gedrag zijn nodig om erger te voorkomen. Realiseer je dat het niet vanzelf overgaat.
    Zoek in plaats daarvan ontspanning, doe dingen die je leuk vindt en vermijd de situaties die je stress opleveren. Een duidelijk signaal is bijvoorbeeld dat je gaat opzien tegen je werk waar je eerst met veel plezier heen ging. Praat erover met je werkgever, je partner en zoek hulp en steun bij anderen.
  4.  
     

  5. Burn-out
    De vorige punten hebben je niet laten beseffen dat je moest ingrijpen. Je hebt de mentale en fysieke signalen genegeerd of niet serieus genoeg genomen. Je functioneert niet meer en je bent volledig uitgeput. Vaak zijn een depressie, angst- en paniekgevoelens, uitputtingsgevoel of een extreme gevoeligheid voor prikkels genoeg om helemaal niet meer te kunnen functioneren. Je zal bij het begin moeten beginnen om helemaal tot rust te komen. Je moet met jezelf aan de slag om erachter te komen waar het mis is gegaan en hoe je er weer bovenop kunt komen.
    Vraag jezelf af: ‘Waar is de chronische stress mee begonnen?‘ Neem jezelf, je leven en je werksituatie onder de loep. Al deze factoren zullen de komende tijd opnieuw opgebouwd moeten worden en je zal anders met situaties om moeten leren gaan. Om dit goed te doen is het verstandig om dit met je huisarts of een andere hulpverlener te bespreken.

 

Heb je het gevoel dat je overspannen bent?

Probeer regelmatig te leven, genoeg te slapen en te sporten om niet zover te komen dat je in een langdurige burn-out belandt. Activiteiten zoals wandelen, zwemmen en hardlopen zorgen ervoor dat stress wordt verlaagd. Ook huisdieren zijn een bron van ontspanning én een goede manier om je aandacht van bijvoorbeeld werk af te zetten. Hierdoor kun je er beter ontspannen en verbetert je slaapkwaliteit.
 
Ontspanning stress
 
Ga onderzoeken waar jouw stress- en spanningsklachten vandaan komen. Vraag jezelf af: ‘Waardoor ervaar ik dit stressgevoel?’, ‘Is mijn werk te zwaar?’, ‘Ben ik overspannen?’, ‘Doe ik wel de dingen die ik leuk vind of doe ik dit omdat anderen dit van mij verwachten?’. Het is belangrijk om naar jezelf te kijken en te reflecteren.

Misschien ben je wel goed in je werk, maar doe je eigenlijk liever iets anders. Je hebt misschien geleerd om ergens goed in te zijn, zonder dat je die dingen écht graag doet. Vraag jezelf af of jij je werk leuker kan maken of dat je beter een andere baan kunt zoeken. Is dit wel de juiste baan voor jou?

Toch in een burn-out belanden

Wanneer je in een burn-out belandt, ben je dus over je grenzen gegaan. Je hebt te lang dingen gedaan die je niet leuk vindt, te veel uren gewerkt, te veel verantwoordelijkheid gehad en veel te weinig momenten ervaren die je energie geven (in plaats van energie nemen uit jouw leven)
Vermoed jij dat je tegen een burn-out aan zit? Of ervaar je veel gevoelens van stress en spanning? Schakel dan de hulp in die jij nodig hebt.

Hulp bij je burn-out?

Kom je er niet zelf uit of ervaar je symptomen van een burn-out (of chronische vermoeidheid) en ben je op zoek naar hulp? Neem dan gerust contact op met medinello. Bekijk ook onze informatie over onze zorgbehandeling voor een burn-out. We helpen je graag verder met via onze screening of intake.

Liever informatie over hoe met stress om te gaan?

Dat is Medinello connect echt iets voor jou! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn, gezond leven, boordevol oefeningen en programma’s om rustig en ontspannen je dagen door te gaan. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴

 

Bronnen: