Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Zorgt paracetamol voor een verstoord inlevingsvermogen?

Een tijdje geleden kwamen wij een onderzoek tegen dat we opmerkelijk vonden. Uit een studie van de Universiteit van Ohio bleek dat paracetamol ervoor kan zorgen dat je inlevingsvermogen in anderen wordt verstoord. Ze kwamen achter het verschil door het vergelijken van twee groepen studenten. Een interessante bevinding! In deze blog vertellen we meer over deze uitkomst en zoeken we uit wat dit betekent.

Het onderzoek over paracetamol

Het onderzoek aan de Universiteit van Ohio werd zoals we hierboven al even vermelden gedaan met twee groepen studenten. Hierbij kregen 40 studenten een drankje met 1000 milligram paracetamol en de andere 40 studenten niet. Geen van de studenten wist van tevoren of ze het drankje met of zonder paracetamol hadden gekregen.

Na het consumeren van het drankje kregen de studenten verschillende verhalen te zien waarbij hun inlevingsvermogen werd gemeten. De verhalen gingen over fysieke en mentale pijn. De studenten moesten de pijn vervolgens beoordelen met een cijfer.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de studenten die het drankje met de paracetamol hadden gedronken zich een stuk minder in konden leven in de pijnlijke situaties van anderen. De studenten die het drankje zonder paracetamol hadden gedronken konden dit een stuk beter.

Interpretatie van het onderzoek

Dit vonden de onderzoekers uiteraard een opmerkelijk resultaat. Om deze reden besloten ze nog meer testen te gaan doen op het gebied van inlevingsvermogen en paracetamol. Uit al deze onderzoeken bleek dat mensen die paracetamol binnen hadden gekregen zich allemaal een stuk minder in konden leven in pijnlijke situaties dan mensen die dat niet hadden.

Volgens de onderzoekers kan dit verklaard worden door het feit dat pijn en empathie zich in hetzelfde hersengebied zitten waardoor er een link ontstaat.

Effect van paracetemol

Heb jij wel eens het idee dat paracetamol invloed heeft op je inlevingsvermogen? Volgens de onderzoekers kun je tijdens een ruzie met een vriend of vriendin nadat je paracetamol hebt geslikt, minder goed begrijpen wat je wellicht verkeerd hebt gedaan.

Of er echt een verband tussen het nemen van paracetamol en je inlevingsvermogen is durven wij niet te zeggen. Het onderzoek van de Universiteit van Ohio is in ieder geval goed opgezet en bevat een opmerkelijk resultaat. Het is absoluut een interessant verschil wat mogelijk een nieuw licht kan werpen op het gebruik van paracetamol en de empathie voor pijn in de naaste omgeving.

Wat denk jij van dit onderzoek? Laat het ons weten!

 

Bron:
  • Dominik Mischkowski et al. From Painkiller to Empathy Killer: Acetaminophen (Paracetamol) Reduces Empathy for Pain. Social Cognitive and Affective Neuroscience, 2016.