Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Rust in je hoofd en lijf

Wat meer rust in je hoofd voor positief effect heeft en hoe je jezelf meer rust geeft.

Wie rust neemt, blijft mentaal en fysiek gezonder en blijkt productiever en creatiever. Het leven is minder gehaast en men ervaart meer plezier en geluk als er minder stress is.

Dat tandje erbij zetten werkt averechts.

Even doorzetten in drukke tijden. Iedereen herkent het en het lijkt alsof je op die manier veel bereikt en meer gedaan krijgt. Door drukte wordt het moment van rust uitgesteld en is er vaak geen pauze. Het lijkt het een taboe om te zeggen dat je even pauze inlast en even je werk neerlegt. Bang om niet als een ‘harde werker’ gezien te worden of gewoonweg omdat je hard bent voor jezelf. ‘Ik mag pas nietsdoen als het af is.’

Je wilt de beste prestaties leveren; voor jezelf, voor je werk, voor je gezin, voor je sociale omgeving. Daar wil je je maximaal voor inzetten. Helaas werkt maximale inzet vaak niet tot maximaal presteren. Het werk vaak averechts. Maximale inzet werkt vaker tot minder goede prestaties of zelfs tot helemaal niet productief zijn. Het gevolg is vaak overprikkeld en niet geconcentreerd zijn, wat datgene wat je doet niet ten goede komt.

Zet je hersenen even uit.

Even een adempauze of langer rust inlassen is niet alleen prettiger voor jezelf, het werkt juist positief op alles wat je moet doen. Je brein heeft rust nodig om alle informatie in de hersenen te ordenen. Je gaat daardoor prettiger, gezonder en productiever door het leven.

9 positieve effecten van rust

  1. Er is meer aandacht en motivatie voor de dingen die we doen.
  2. Het verbetert je de prestaties.
  3. Het bevordert je creativiteit.
  4. Het maakt je efficiënter.
  5. Het verbetert je geheugen.
  6. Het maakt je emotioneel stabieler.
  7. Het vermindert de kans op een burn-out.
  8. Het verlaagt de hartslag en de bloeddruk.
  9. Het maakt je gelukkiger.

Tijdens periodes van rust, waarin je het gevoel hebt dat je niet nuttig bezig bent, zijn de hersenen niet inactief. Ze werken keihard om onder andere energie aan te vullen. Het is als een batterij die opnieuw opgeladen moet worden.

 

‘We onderschatten hoe goed serieuze rust voor ons kan zijn. En we onderschatten ook hoeveel we kunnen doen als we rust serieus nemen (J. Gieles, A. Soojung-Kim Pang).’

 

Hoe geef je je de hersenen meer rust? 5 tips om meer rust in te plannen.

    1. Sta op tijd op. Zo houd je overdag meer tijd over om rustmomenten in te plannen.

 

    1. Zet tijdens je werk, om de zoveel tijd, een wekker om pauzes in te lassen. Ook als je werk niet af is, neem je er toch even afstand van. Beter is om vaker een kortere pauze te nemen dan heel af en toe een langere pauze.

 

    1. Neem in de pauzes ook echt rust. Dus ga geen andere activiteiten van je to-dolijst afmaken. Ga even iets doen waar jij blij van wordt. Een stukje wandelen, iets lezen, doe een powernap of probeer te mediteren.

 

    1. Ga niet inkorten op je nachtrust. Dus op tijd naar bed, morgen is er weer een dag!

 

  1. Luister naar de symptomen van je lichaam. Vermoeidheid kan zich op vele manieren uiten. Hoofdpijnklachten, pijn in de rug, overprikkeld of snel geïrriteerd zijn. Het is je lichaam dat zegt: ‘ik heb rust nodig.’ Luister naar de signalen. Je hebt er uiteindelijk alleen maar last van.

 

Plan structureel je herstel in, dat is wat het brein nodig heeft. Alles en iedereen zal er alleen maar beter en gelukkiger van worden.

 

Bron: