Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Zo houd je gezond leven vol

Eén keer in de zoveel tijd neem je jezelf het weer voor: ik ga gezonder leven. Weg met die repen chocolade, grote borden pasta en glazen wijn. Tijd voor gestoomde groente, fruitsapjes en regelmatig sporten. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. We beginnen vol goede moed maar de motivatie verdwijnt met de week. Hoe houd je gezond leven nu vol? Met de onderstaande tips helpen wij je op weg!

Zet een doel

Om gemotiveerd te blijven tijdens de weg naar een gezond leven is het belangrijk om een doel te zetten. Doe je dit niet, dan vergeet je snel weer waar je het voor doet. Door een duidelijk doel of meerdere doelen te zetten, blijf je gemotiveerd. Zorg er wel voor dat je doel haalbaar is, anders geef je het snel op ‘omdat het je toch niet gaat lukken’.

Geef jezelf de tijd

Je moet niet verwachten dat na een week gezond leven het al een gewoonte is. Dit kost namelijk best wat tijd. Geef jezelf daarom ongeveer een jaar om je leefstijl te veranderen. Werk hierbij in kleine stapjes en doe niet alles tegelijk. Probeer bijvoorbeeld eerst te stoppen met roken, een maand later minder suiker te eten en daarna met alcohol te minderen. Zo duurt het wel wat langer maar is de kans dat je het volhoudt groter.

Zorg voor routine

Door een realistische planning te maken, kun je zorgen voor routine. Plan dat je elke woensdag en zaterdag naar de sportschool gaat en spreek af met een sportmaatje. Ook is het goed om op een vaste dag gezonde boodschappen te doen voor de rest van de week. Zo voorkom je dat je ongezonde producten gaat kopen als je elke avond hongerig de supermarkt in gaat.

Vermijd verleidingen

Bovenstaande is een goed voorbeeld hiervan: ga niet naar de supermarkt met een lege maag. Dat is vragen om problemen… Ook kun je misschien beter niet elk weekend een avondje uit gaan als je weet dat je wilt minderen met alcohol en/of roken. Je hoeft jezelf natuurlijk niet alles te ontzeggen, maar als je jezelf niet vertrouwt, kun je de mogelijke verleiding beter vermijden.

Focus op positiviteit

Het veranderen van je leefstijl zal gerust niet altijd makkelijk zijn. Zo is het niet realistisch om te denken dat je ’s avonds nooit meer naar die chocoladereep grijpt. Focus daarom op de dingen die wel goed gaan en houd je daaraan vast. Je bent hartstikke goed bezig!

Maak het leuk voor jezelf

Tot slot is het allerbelangrijkst om het leuk te houden. Op die manier kun je het eindeloos vol houden. Zoek lekkere recepten op, kies een sport die je leuk vindt en trakteer jezelf af en toe op een guilty pleasure. Wanneer mensen gezond gaan leven, zijn ze vaak automatisch heel streng voor zichzelf. Daardoor houden ze het niet lang vol en kunnen ze weer van vooraf aan beginnen. Maak het dus zo leuk mogelijk voor jezelf!

Vind jij het moeilijk om gezond te leven?