Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Zelfvertrouwen. Je bereikt er meer mee. 5 tips voor een hoger zelfbeeld.

Soms voel je je zelfverzekerd soms weer niet. Het heeft alles te maken met twijfel. Over wat je doet of hoe je eruitziet. Je twijfelt over je capaciteiten of je bent bezig met wat anderen van je vinden. Je vindt jezelf vaak waardeloos en bent bang voor afwijzingen.

Mensen met zelfvertrouwen, of een hoog zelfbeeld, stralen vertrouwen uit en geloven in hun eigen kunnen en mogelijkheden. Mensen met zelfvertrouwen weten van zichzelf wat ze kunnen maar ook wat ze niet kunnen of waar ze minder goed in zijn. Ze vertrouwen op hun eigen kwaliteiten. Ze zien het maken van fouten als iets waar ze van kunnen leren. Zelfvertrouwen is iets anders dan hoog van de toren te blazen of alles mooier en beter te maken dan het is. In tegendeel, mensen met een tekort aan zelfvertrouwen hebben het nodig om te bluffen en de dingen mooier te maken dan ze zijn.

Mensen met zelfvertrouwen inspireren vaak andere mensen en bereiken vaker de dingen die ze willen bereiken. Zelfvertrouwen maakt je leven leuker en makkelijker.

No keeping up appearances

Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten? Met de volgende 5 tips kun je aan de slag.

  1. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Probeer te relativeren en te bedenken of je over vijf jaar, als je terugdenkt aan dit probleem, dit nog steeds als een probleem ziet. Verspil geen energie aan je ‘zorgen’ over mogelijke problemen. Je kunt je energie beter inzetten om te investeren in goede relaties om je heen, in je doelen of in je carrière. Plaats de dingen in het juiste perspectief.
  1. Zorg dat je jezelf goed kleed en dat je in vorm bent. Als je zorgt dat je goed gekleed bent, voel je je zekerder. De manier waarop je je presenteert verandert daardoor, net zoals de manier waarop je met mensen omgaat. Je kunt beter minder kleding kopen aan kwaliteitskleding die je goed staat, dan je kledingkast vol hebben liggen met kleding die je minder goed kunt hebben. Dit geldt ook voor je uiterlijk. Kies voor een gezondere voeding en doe aan lichaamsbeweging. Als je gezonder leeft, krijg je meer energie en je voelt je zekerder.
  1. Kijk naar zelfverzekerde mensen en verander je houding. Kijk naar diegene waarvan jij vindt dat hij zelfverzekerd is. Hoe is de houding en hoe gedraagt diegene zich? Wat zijn de waarden en overtuigingen van die persoon in datgene waarin jij zelfverzekerder wilt worden? Probeer contact te krijgen met deze persoon en praat er eens mee. Ben je bewust van je houding. Loop rechtop, met je hoofd omhoog en maak oogcontact. Zorg voor een open houding. Je zelfvertrouwen groeit daardoor en je zal positiever tegen dingen aankijken.
  1. Geloof erin dat je kunt slagen door te falen. Door iets niet te doen, zal je het sowieso nooit bereiken. Nee heb je, ja kun je krijgen. Geloof erin dat je, als je genoeg actie onderneemt, je het doel kunt bereiken. Dit hoeft in de realiteit niet altijd waar te zijn, maar het geloven in jouw doel, kan genoeg zijn om je krachtiger en zelfverzekerder te voelen. Lees ook Creëer de juiste mindset. Het gaat niet altijd om het bereiken van het doel, wel om de kracht die het je geeft.
  1. Zeg de juiste woorden tegen jezelf en accepteer jezelf. Je moet gaan geloven dat je de moeite waard bent. Je bent het waard om van gehouden te worden en daarvoor moet je eerst van jezelf leren houden. Kijk daarom in de spiegel en zeg tegen jezelf: ‘ik hou van mezelf.’ Niet een keer, maar herhaal dit dagelijks, keer op keer. Als je dit lang genoeg herhaalt, wordt jouw ‘ik’ overtuigd en krijg je zelfvertrouwen. Focus je niet op wat je niet of minder goed kunt. Bedenk welke successen je al hebt bereikt en haal naar boven waar je goed in bent. Dit geeft je positieve energie.

Spreek het negatieve stemmetje in jezelf aan en overrule hem met een krachtige stem vol zelfvertrouwen. Blijf niet te lang bezig met waarom en waardoor het komt dat je je niet zeker genoeg voelt. Je kunt beter bezig zijn met ervan af te komen. Met bovenstaande tips word je minder jaloers op anderen, je twijfelt minder aan jezelf, je kijkt positiever tegen de dingen aan en voelt je vol zelfvertrouwen. Hierdoor durf je mensen aan te spreken, krijg je beter contact, durf je beter in groepen te spreken, zullen mensen jou eerder accepteren zoals je bent en bereik je meer resultaat.

Bron: