Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Zo krijg je een betere conditie

Wanneer je last hebt van chronische klachten is het goed om je conditie op peil te houden. Dit zorgt ervoor dat de klachten niet verergeren en je goed kunt functioneren in het dagelijks leven. Het kan alleen best lastig zijn om je conditie op te bouwen en bij te houden. In deze blog vertellen we je over het belang van een goede conditie en geven we tips hoe je deze kunt opbouwen.

Wat is je conditie eigenlijk?

We hebben het vaak over een ‘goede’ of ‘slechte’ conditie, maar wat bedoelen we hier eigenlijk mee? Wanneer we over conditie praten, hebben we het over de staat waarin ons lichaam verkeert en wat het kan presteren. Een goede conditie betekent dat je fit bent en zonder veel moeite sportieve activiteiten kunt beoefenen. Wanneer je conditie wat minder is, ben je snel buiten adem en heb je vaak last van spierpijn.

Je conditie bestaat uit twee delen. Je hebt een conditie van nature en een conditie die je kunt opbouwen door te bewegen. Hoe beter je conditie, hoe sneller je kunt herstellen van infecties of ontstekingen. Ook komt een goede conditie van pas bij dagelijkse bezigheden zoals traplopen of een lange fietstocht. Wanneer je conditie niet zo goed is, kan dit je belemmeren in het dagelijks leven.
Zo krijg je een betere conditie - Medinello revalidatie

Belang van conditie bij chronische klachten

De behandeling van chronische klachten is niet eenvoudig. Om niet in een neerwaartse spiraal terecht te komen en de klachten te verergeren, is het goed om te bewegen. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen een positief effect heeft op vermoeidheidsklachten bij chronische ziektes. Naast medicatie en andere behandelmethodes is het dus belangrijk om een goede conditie op te bouwen.

Door fysieke activiteiten weer op te pakken, krijg je vertrouwen in je eigen lichaam. Je zelfvertrouwen wordt vergroot en klachten verminderen. Je leert je lichaam beter kennen en voelt wat het nodig heeft. Je kunt zelf je conditie opbouwen of hier professionele begeleiding voor inschakelen.

Conditie opbouwen

Want hoe doe je dat precies, een conditie opbouwen? Veel mensen denken dat je intensief moet sporten om een goede conditie te krijgen, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook door kleine aanpassingen te doen in je routine, kun je geleidelijk een betere conditie krijgen.

Een goede conditie bestaat uit vier onderdelen: uithoudingsvermogen, behendigheid, soepelheid en spierkracht. Door deze elementen te trainen, zal je zien dat je je een stuk beter voelt. Je krijgt meer energie en voelt je positiever. Je doet dit door telkens je grens een beetje te verleggen. In het onderstaande stappenplan geven we je een idee van hoe je dit kunt aanpakken.

Stappenplan

  • Begin rustig met wat rek- en strekoefeningen in huis. Deze maken je spieren soepel en voorkomen blessures.
  • Start vervolgens rustig op door elke week een stukje te gaan wandelen of fietsen.
  • Bouw dit op door het meerdere keren per week te gaan doen of zelfs dagelijks als je er plezier in krijgt.
  • Ga steeds een stukje langer wandelen of fietsen om jezelf uit te dagen en de conditie op te bouwen.
  • Belangrijk is om telkens goed rust te houden na de inspanning. Je lichaam moet hiervan herstellen. Doe je dit niet, dan kunnen er blessures of andere klachten ontstaan.
  • Let hierbij ook op je voeding. Je gaat meer bewegen dus is het verstandig om ook iets meer te eten. Kies voor gezonde producten met veel vezels en eiwitten zoals volkoren brood, noten en fruit.
  • Wanneer je een uurtje of langer een activiteit kunt beoefenen, is je conditie op peil. Om deze bij te houden moet je wel regelmatig blijven bewegen.

Je zult merken dat je fitter wordt en sportieve activiteiten je een stuk beter af gaan dan eerst. Mocht je de smaak echt te pakken hebben, dan kun je je aanmelden voor een sportclub of school. Heb je al zin gekregen om aan je conditie te werken?