Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Je verzetten tegen pijn betekent meer lijden aan pijn. 6 stappen die je kunt nemen om pijn los te laten.

Wanneer wordt de pijn die je voelt pijn lijden? Pijn voelt vaak als een niet prettige omstandigheid. Het is iets waartegen we ons willen verzetten. Je wilt de pijn niet voelen, je wilt dat de pijn weggaat.

Acute pijn is een teken dat er lichamelijk iets niet goed is. Er is weefsel beschadigd en het lichaam geeft een pijnsignaal, een ‘alarmsignaal’ aan de hersenen. Je zal de plek waar de pijn zit ontzien vanwege de pijn en zo krijgt dat lichaamsdeel rust om te herstellen. Bij chronische pijn zijn er al langer (meer dan drie maanden) pijnklachten en wordt dit niet veroorzaakt door een lichamelijke beschadiging. Misschien was er in het begin weefselschade, maar dan is die weefselschade nu al lang hersteld. De pijn die nu nog voelbaar is wordt veroorzaakt door een overgevoelig zenuwstelsel dat alarmsignalen naar de hersenen blijft sturen. Vergelijk dit met een inbraakalarm dat afgaat terwijl er geen inbrekers zijn. Bij acute pijn gaat het inbraakalarm af omdat er iemand je huis binnendringt (er is weefselschade). Bij chronische pijn is het een vals alarm; het alarm gaat ook af als er helemaal niemand binnendringt (er is geen weefselschade). In dit laatste geval is de werking van het alarm niet in orde.

Iedere dag wordt je met je neus op de feiten gedrukt dat er pijn is. Je kunt de dingen die je vroeger deed niet meer doen. Het kan frustrerend zijn dat de oorzaak van de pijn maar niet gevonden kan worden terwijl je wel degelijk pijn hebt. Het kan zelfs zijn dat je je niet serieus genomen voelt omdat men het afdoet met: ’het zal wel tussen de oren zitten.’ De strijd die je iedere dag tegen de pijn voert en het steeds weer geconfronteerd worden met wat je niet meer kunt, zorgt dat je pijn lijdt. Het beperkt je in het dagelijks leven, het maakt je minder gelukkig en het vreet energie.

Pijn lijden? Stop met het verzetten tegen de pijn.

Het verzetten tegen de pijn is als het touwtrekken met een oersterk, lelijk monster. Tussen jou en het monster zit een groot gat, waar je door het monster naartoe getrokken wordt. Als je het touwtrekken verliest zal je over de rand vallen en zal er niet veel van je overblijven. Uitgeput, met nog veel meer pijn zal je in dat gat komen te liggen. Dus je zal nog harder trekken om dat te vermijden. Maar hoe harder je trekt, hoe harder het monster zal trekken en hoe dichter jij bij de rand van het gat komt. Je zal je blijven focussen op dat monster pijn en ervan willen winnen.

Op dat moment hoef je alleen maar in te zien dat je het touwtrekken niet hoeft te winnen om niet in het gat te hoeven vallen. Het touw loslaten is voldoende.

Hoe doe je dat? Je niet verzetten, maar de pijn loslaten? Een stappenplan.

  1. Wees gerustgesteld dat het geen beschadiging aan het lichaam is. Je hoeft niet opzoek naar de ‘inbreker’ die het alarm laat afgaan (een lichamelijke stoornis in het lichaam). Het is belangrijker iets te doen aan de factoren die het alarmsysteem op scherp zetten en de pijnklachten onderhouden.
  2. Ga na wanneer de klachten verergeren. In welke situatie worden de klachten erger? Is dat tijdens bepaalde activiteiten of juist omdat je te veel stilzit? Is er een situatie die je extra spanning geeft? Houd een dagboek bij om erachter te komen of er bepaalde emoties of activiteiten zijn die de klachten beïnvloeden en probeer deze situaties te voorkomen
  3. Leg de aandacht niet meer op de pijn. Probeer activiteiten te ondernemen die jouw gedachten afleiden van de pijn. Geef de pijn een minder belangrijke plek in je leven.
  4. Zoek een balans in jouw activiteiten. Te veel activiteiten achter elkaar kan vermoeiend zijn en zorgen voor meer pijn. Probeer balans in je dag te krijgen door activiteiten en rustpunten in je dag af te wisselen. Maak in het begin een planning zodat je een houvast hebt. Soms ontkom je niet aan een (te) drukke dag. Zorg dan dat je de dag erna extra rustig aan doet. Lees ook: Meer energie, meer plezier en meer genieten.
  5. Probeer zoveel mogelijk te bewegen. Bewegen is essentieel voor een zo gezond mogelijk lichaam. Je conditie wordt daardoor verbeterd. Het is van belang hierin een goede balans te vinden. Bouw de activiteiten rustig op zodat het lichaam zich kan aanpassen en beweeg zo veel mogelijk binnen jouw mogelijkheden.
  6. Negatieve gedachten, angst en stress kunnen de pijn onderhouden. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij stress kunnen er bepaalde stoffen in het lichaam vrijkomen die de overgevoeligheid van het zenuwstelsel versterken. Ervaar je negatieve of angstige gedachten? Het is niets om je voor te schamen! Het kan nuttig zijn dit, samen met een professional, overzichtelijk te maken.

Bovendien kunnen door stress de spieren in het lichaam verkrampen wat alleen maar meer pijn geeft. Onderneem activiteiten die ontspannend zijn voor je; een ontspannende massage, ontspanningsoefeningen of spreek af met die goede vriend(in) waar je zo mee kunt lachen, want dit laatste werkt heel ontspannend.

Probeer niet iets te veranderen in jezelf door je te verzetten of weg te vluchten. Verzet je niet tegen de pijn die je hebt, maar laat de pijn toe. Het touwtrekken met het monster zal de pijn alleen maar erger maken en zal zorgen dat je lijdt aan de pijn. Laat je afleiden door dingen waar je plezier en ontspanning aan beleeft. Accepteer dat de pijn er is, misschien dat het je zelfs lukt de pijn te omarmen. Door je activiteiten te leren doseren en te kijken naar wat je allemaal wel kunt mét de pijn, zal je zelfs minder pijn ervaren en zal het je verbazen hoeveel je dan kunt. Het loslaten van de pijn is de sleutel tot een energiek en gelukkig leven.

Bron: