Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Chronische hoofdpijn, wat is het en wat kun je ertegen doen?

Hoofdpijn, we hebben er allemaal wel eens last van alleen zit er veel verschil in de frequentie en het soort. Een op de vijf volwassen Nederlanders heeft minimaal 1 dag in de week last van hoofdpijn. Zo hebben ruim 2 miljoen mensen last van migraine en komt bij zes op de tien spanningshoofdpijn voor. In deze blog gaan we het hebben over chronische hoofdpijn, welke soorten zijn er, zijn er verbanden te vinden met bijvoorbeeld stress, medicatiegebruik of andere aandoeningen? En wat kun je er zelf tegen doen?

Wat is chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn kenmerkt zich door pijn die langere tijd aanhoudt en/of regelmatig terugkeert. Er wordt gesproken van chronische hoofdpijn wanneer er sprake is van hoofdpijn op ten minste 15 dagen van de maand tenminste 3 maanden. Zo’n 5% van de volwassenen in Nederland heeft last van chronische hoofdpijn. Om welke vorm van (chronische) hoofdpijn het ook gaat, het heeft vaak een grote invloed op iemands dagelijks leven.

Soorten chronische hoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Bij spanningshoofdpijn zit de pijn meestal aan beide zijden van het hoofd en voelt het dof, zeurend en drukkend aan. Het gevoel van een drukkende band om het hoofd is hierbij een vaak voorkomende omschrijving. Daarnaast voelt men vaak hoofdpijn vanuit de nek die over het achterhoofd naar het gebied rond de ogen trekt.

Migraine

Bij migraine is er sprake van hoofdpijn aanvallen. Dagelijks hebben zo’n 70.000 Nederlanders een migraine aanval. Zo’n aanval kan uren tot enkele dagen duren, waarbij de hoofdpijn vaak kloppend aan een kant zit. Naast hoofdpijn zijn er ook komen ook symptomen als braken, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht, geluid of geur regelmatig voor.

Clusterhoofdpijn

Ook bij clusterhoofdpijn is er sprake van aanvallen. Bij clusterhoofdpijn gaat het om heftige, snijdende en borende hoofdpijn die zich aan een kant van het hoofd bevindt (meestal achter een oog). Deze aanvallen komen meerdere keren per 24 uur voor, voornamelijk in de nacht. Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn. In Nederland zijn 17.000 patiënten bekend met clusterhoofdpijn.

Aangezichtspijn

Ook aangezichtspijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn. Bij aangezichtspijn is er sprake van pijn in het gezicht, tussen het voorhoofd en de kin. Acute aangezichtspijn treedt plotseling op bij bijvoorbeeld ontstekingen. Maar bij chronische aangezichtspijn is dit niet het geval. Chronische aangezichtspijn is onder te verdelen in typische aangezichtspijn waarbij sprake is van korte felle pijnscheuten in het gezicht. En atypische aangezichtspijn waarbij er zeurende pijn is die soms urenlang kan aanhouden.

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Veel hoofdpijnklachten kunnen erger worden als je veel gebruik maakt van pijnstillers of triptanen (medicijnen tegen migraine). Ook langdurig gebruik van paracetamol kan deze vorm van hoofdpijn veroorzaken. Kortom, deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door de medicatie die je slikt tegen hoofdpijn. Medicatie-afhankelijke hoofdpijn komt dan ook veel voor bij mensen met migraine en spanningshoofdpijn. Let daarom goed op je medicijn gebruik!

Chronische hoofdpijn en stressklachten

Bij veel soorten hoofdpijn is de oorzaak niet helemaal duidelijk. Zo ook bij migraine en clusterhoofdpijn. Toch zijn er wel bepaalde zaken die invloed hebben op hoofdpijn; stress. Bij zowel spanningshoofdpijn als migraine kan stress deze hoofdpijn veroorzaken, verergeren of in stand houden. De oorzaak van het ontstaan van migraineaanval is grotendeels onbekend. Wel is bij migrainepatiënten bekend dat zij overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Een van deze prikkels kan stress zijn. Ook spanningshoofdpijn heeft tal van oorzaken, maar uit diverse onderzoeken blijkt dat stress in veel gevallen de boosdoener is. Bij een langere periode van stress gaan je spieren protesteren en nemen de spierspanningen toe. Deze spanningen op de spieren veroorzaken de hoofdpijn.

Zo kun je het beste omgaan met stress - Medinello revalidatie

Wat te doen tegen hoofdpijn?

Wanneer je regelmatig last hebt van een van deze soorten hoofdpijn zijn er een aantal stappen die je zelf kunt ondernemen. Afhankelijk van het soort hoofdpijn kan er eventueel met een arts of neuroloog gekeken worden naar medicatie.

Hoofdpijndagboek

Wanneer je regelmatig last hebt van hoofdpijn is het voor een arts goed om te weten wanneer dit optreedt, op welke plek en hoelang het aanhoudt. Mede daardoor kan hij/zij bepalen welke vorm van hoofdpijn het is hoe deze het best te behandelen is. Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan hiervoor van groot belang zijn. Probeer de volgende punten voor jezelf te noteren op momenten dat je hoofdpijn hebt (gehad):

  • Wanneer is er sprake van hoofdpijn?
  • Waar bevindt de hoofdpijn zich?
  • Duur van de hoofdpijn
  • Gebruikte medicatie
  • Waren er bijzonderheden? Als andere lichamelijke klachten?

Houding

Tegenwoordig zitten we veel te veel bijvoorbeeld achter de computer of op de bank. Het aannemen van de juiste houding kan enorm bijdragen aan de frequentie van de hoofdpijn. Door het overstrekken van spieren in de nek en rug ontstaat spierspanning, welke op zijn tijd zorgt voor spanningshoofdpijn.

Drinken

Ook te weinig drinken kan (chronische) hoofdpijn veroorzaken. Daarom raden wij aan minimaal 1,5e liter water per dag te drinken. Niet alleen hoeveel je drinkt is van belang maar ook wat. Zo kunnen ook cafeïnehoudende dranken hoofdpijn veroorzaken, drink daarom niet meer dan 5 cafeïnehoudende dranken per dag.

Heb jij last van chronische hoofdpijn? Wanneer deze chronische hoofdpijn in combinatie met andere chronische pijnklachten jou ernstig belemmeren in jouw dagelijks leven, kan Medinello jou helpen te leren omgaan hiermee. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Vaker informatie over chronische pijn ontvangen?

Dan zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴