Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Omgaan met angst gedachten: hoe doe je dat?

We hebben ze allemaal wel eens, angstige gedachten die ons laten piekeren, die ervoor zorgen dat we minder goed slapen en die ons vastzetten en lamleggen. Angst veroorzaakt een stressreactie van het lichaam en is een normale reactie om te overleven. Het zorgt ervoor dat het lichaam klaar is om te vluchten, dat je gevaar vermijdt en blijft leven. Deze stressreactie is in zo’n geval kortstondig en je lichaam herstelt zich daarna weer naar een ruststand.

Wat zijn angstgedachten?

Je bent bang om je baan kwijt te raken, om een ernstige ziekte te krijgen, om iemand die je dierbaar is te verliezen. De angst zit hem in de gedachte dat het vliegtuig misschien wel neerstort, de gedachte om dood te gaan.

Angsten zijn heel normaal om te hebben. Maar zodra de angst zodanig wordt dat het je belemmert in je functioneren, dat het je lamslaat waardoor je angstige momenten gaat vermijden, wordt het tijd om er anders naar te kijken. Het is dan belangrijk er iets mee te doen en de angst voor de angst te doorbreken.

Angsten liegen vaak. Men zegt niet voor niets dat angst een slechte raadgever is. Het weglopen voor de angst bevestigt je angst juist onterecht. Vaak is datgene waar je bang voor bent minder eng of bedreigend dan je denkt.

4 tips hoe je de angst voor angst kunt doorbreken

Er zijn veel manieren hoe je angst voor je eigen angst kunt stoppen. We hebben een aantal tips voor je klaargezet waar je direct mee aan de slag kan:

  1. Omdenken. Eigenlijk zou je de angst niet als iets bedreigends moeten zien maar als een manier om jou iets te vertellen. Ben je bijvoorbeeld bang dat jouw dierbaren of jouzelf iets overkomt? Dan wil de angst je duidelijk maken dat je deze mensen liefhebt en dat je een gelukkig mens bent met deze mensen om je heen. Maak je je zorgen om de klimaatverandering? Dan zie jij waarschijnlijk voor je hoe we om moeten gaan met het milieu. Ben je bang om alleen te zijn? Dan sta je waarschijnlijk open om iemand tegen te komen waarmee je samen door het leven wilt. Het is eigenlijk heel mooi dat je je daar bewust van bent en dat je deze gevoelens hebt.
  1. Gedragspatroon doorbreken. Angst veroorzaakt een stressreactie van het lichaam waardoor het zenuwstelsel overactief wordt. Het gevolg is dat dit je gedrag beïnvloedt en een deel van het zenuwstelsel actief houdt. Benoem waar je precies bang voor bent en stem dit af op de werkelijkheid. Zodra je je gedachten en energie richt op dat wat je wél wilt, zal het oude gedrag naar de achtergrond verdwijnen en ben je snel weer leuke dingen aan het doen.
  1. Loop niet weg voor de angst. Het lijkt tegenstrijdig met het vorige punt, maar dat is het niet. Je kunt je richten op de dingen die je graag wilt, maar misschien wil je wel iets heel graag waar je toch bang voor bent. Je zou dat vliegtuig in willen stappen, maar durft het niet omdat je bang bent om neer te storten. Ga juist dat vliegtuig in en bewijs dat jouw angstbeeld niet de werkelijkheid is.
  1. Plan ontspanning in. Een uitgeruste geest en een uitgerust lichaam zijn minder snel bang. Het zenuwstelsel is rustiger, je reageert anders op prikkels en je gedrag en denkpatroon zijn anders dan wanneer je moe en gestrest bent. Bewegen beïnvloedt je denken, het laat je de dingen luchtiger zien. Ook meditatie of yoga zorgen voor het rustig maken van lichaam en geest.

Onthoud dat angst een gedachte is gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden of wat je ziet en hoort op tv en internet. Besef dat het je, vaak onterecht, lamslaat, minder laat genieten en dat je daardoor minder leeft.

Probeer de angst die je hebt, om te draaien naar iets positiefs. De angst wil je iets vertellen en je laten groeien als mens. Hopelijk helpt deze blog je om wat beter te leren omgaan met angst gedachten.

Wil je graag zelf aan de slag met leren omgaan met angsten? Bekijk dan onze Mindfull+ livesessies. 1x per maand nemen we je mee in een online mindfull cursus om te regeren vanuit rust en vrede, in plaats vanuit de angst.

 

Vaker informatie over omgaan met angst ontvangen?

Dat zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven zonder angst. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴

 

Bronnen: