Zeker weten dat je fibromyalgie hebt is een lastige opgave, ook voor zorgverleners. De diagnose stellen is een ingewikkeld proces, samengesteld uit een score op bepaalde pijnpunten, ook wel tenderpoints genoemd. Daarnaast komen typische pijnklachten van fibromyalgie, zoals chronische vermoeidheid of stijfheid, ook voor bij andere aandoeningen, zoals reuma.
Er is geen test of bloedonderzoek dat fibromyalgie kan vaststellen. Wel proberen we door middel van uitleg over de fibromyalgie testwijze meer inzicht te geven in hoe de aandoening wordt gediagnosticeerd.
De diagnose van fibromyalgie is bijzonder lastig. Het vaststellen kan door een combinatie van meerdere pijnklachten, waaronder chronische vermoeidheid, stijfheid en pijn (via tenderpoints). Afzonderlijk komen deze klachten ook voor bij andere aandoeningen. Daarnaast is er ook geen urine of bloedonderzoek mogelijk om fibromyalgie aan te tonen.Toch hebben artsen een methode nodig om een diagnose te kunnen stellen. Hierover zijn internationaal afspraken gemaakt.
De criteria om fibromyalgie vast te stellen zijn:
Omdat de punten op subjectieve wijze beoordeeld worden, is de diagnose niet altijd eenduidig te geven.
De (huis)arts of een medisch specialist in het ziekenhuid is in staat om de score test voor fibromyalgie uit te voeren en een diagnose te stellen. Aan de hand van uitgebreide vragen en lichamelijk onderzoek wordt deze opgesteld. Daarnaast zal de arts onderzoeken (laten) uitvoeren om uit te sluiten dat de pijnklachten veroorzaakt worden door andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld reuma. Regelmatig vindt er ook consult plaats met een reumatoloog.
Voor veel mensen is het prettig als hun symptomen een naam krijgen, zodat ze dit een plaats kunnen geven. Ook geeft het vaak aanleiding om bijvoorbeeld een revalidatietraject te starten.
Sinds 2010 wordt er gebruikt gemaakt van een fibromyalgiescore. Deze meet de som van de pijnscore en de symptoomscore.
Voor de pijnscore vind het scoren plaats in alle 19 lichaamsgebieden waar pijn was in de afgelopen periode. Dit omvat de borst, buik, bovenrug, onderrug, nek, linker schoudergordel, rechter schoudergordel, bovenarm, onderarm, heupgebied (bil, trochanter), bovenbeen, onderbeen en kaak. Elk pijnlijk lichaamsgebied ontvangt 1 punt. Het maximale aantal punten is 19.
De symptoomscores richten zich op de mentale klachten die gepaard gaan met fibromyalgie. Dit zijn in gelijkwaardige orde: moeheid, slecht uitgerust wakker worden en moeite met concentreren. De normering loopt ook via scores en geldt voor een bepaalde (recente) periode. De scores zijn als volgt:
Daarnaast wordt er door de arts of specialist gekeken of iemand additionele aandoeningen of symptomen heeft. Dit omvat een lijst met 42 voornamelijk lichamelijke symptomen. Hiervoor wordt een score toegekend van 0 (geen aanwezige symptomen) tot maximaal 3 punten (veel aanwezige symptomen). De scores worden bij elkaar opgeteld, tot een maximum van 12 punten.
De uiteindelijk score om fibromyalgie vast te stellen bevat een optelsom van de pijnscore en symptoomscore. Daarnaast is er ook een minimum per onderdeel.
De volgende puntenscores worden gehanteerd voor de diagnose fibromyalgie:
De fibromyalgiescore kan variëren van 12 punten (lichte fibromyalgie) tot maximaal 31 punten (ernstige fibromyalgie).
Online zijn er veelal online zelftests beschikbaar om fibromyalgie te bepalen. Let hiermee op, want zelfdiagnose en/of een online test kan nooit een definitieve diagnose stellen. De test zijn vaak indicatief en ruim te interpreteren. Pas goed op met zelf conclusies te trekken over uw ziekteverschijnselen. Wel kunnen online tests als middel gebruikt worden om het gesprek over fibromyalgie met een (huis)arts te starten.
Mogelijk heb je veel vragen aan de hand van de informatie over fibromyalgie. Neem gerust contact op met het team van Medinello om meer informatie aan te vragen. Is het nodig om een indicatie te stellen, dan maken wij een afspraak voor een screening. Wil je zelf meer lezen over een behandelmethode? Download dan gratis een van onze eBooks.
Liever meer tips ontvangen over een gezond en vrolijk leven met fibromyalgie? Dan is Medinello Connect iets voor jou. 1 a 2 maal per maand sturen wij een update boordevol tips, video’s en inspiratie hoe je positief met chronische pijn om kunt gaan.