Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

5 positieve effecten van muziek op de hersenen.

‘Muziekmaken is op alle denkbare fronten levensbevorderend’ (E. Scherder).

Muziek speelt bij veel personen een grote rol in het leven. Achtergrondmuziek in huis, muziek op de telefoon terwijl je wacht op de bus, of muziek wanneer je in de disco staat en waar je goed op kunt dansen. Het luisteren naar muziek en zelf muziek maken zorgt voor ontspanning, opwinding of tranen; emotie dus.

Wat gebeurt er nou eigenlijk in de hersenen?

Muziek komt binnen in het emotiegebied in de hersenen, dat vlak bij de motorisch gebieden ligt (centraal in de hersenen). Zodra je emotie voelt bij muziek, stimuleert dat tegelijkertijd het motorische gebied waardoor je de neiging krijgt om mee te bewegen. De emotie die voelbaar is bij de muziek, brengt ook een autonome reactie teweeg (zelfsturend). Het is niet alleen de emotie die je voelt, maar het brengt daadwerkelijk een rilling door het lichaam. Dit wordt veroorzaakt door een gebied dat verder weg ligt van het emotiegebied, namelijk het voorste gebied van de hersenen. Dit frontale gebied van de hersenen is het startpunt van veel functiesystemen die van voor naar achteren lopen in de hersenen. Je kunt deze verschillende functiegebieden niet los zien van elkaar, ze communiceren samen. Uit onderzoek is gebleken dat muziek een geweldige prikkel is voor het brein om deze verbindingen en de verbindingen tussen de twee hersenhelften te vergroten. Wanneer de verbindingsbalk tussen de hersenhelften beter ontwikkeld is, kunnen de helften beter op elkaar reageren en samenwerken. Bijvoorbeeld als je emotioneel iets heel graag wilt (de ene hersenhelft), dan zit er altijd nog een ‘rem’ op die erover nadenkt of het wel een goed idee is (de andere hersenhelft).

Een muziekprikkel stimuleert de lange afstandsbanen tussen de hersengebieden en is daarom heel belangrijk voor de ontwikkeling van het empathisch vermogen (E. Scherder).

Positieve effecten van muziek op het brein.

De verbinding van de functiesystemen in de hersenen, gestimuleerd door muziek, zorgen ervoor dat je gemoedstoestand kan veranderen. Muziek kan bijdragen aan je mentale gesteldheid en heeft een positief effect op hoe je je voelt en op je creativiteit.

  1. Cognitieve functies en empathie. Het leren bespelen van een instrument bevordert de motoriek en de cognitieve functies. Kinderen die al jong een instrument leren spelen, blijken later een beter taalgevoel en een betere motoriek te hebben. Daarbij wordt het empatisch vermogen beter ontwikkeld.
  1. Krachtige mindfulness. Door aandachtig naar muziek te luisteren word je rustiger, meer in balans en gelukkiger. Het brengt je aandacht naar het moment. Bovendien kan de muziek je even terugbrengen naar die fijne vakantie waar je die muziek ook luisterde.
  1. Gezichtsuitdrukking. Door het luisteren van vrolijke muziek, ervaar je de gezichtsuitdrukking van anderen positiever. Ook als ze een neutrale gezichtsuitdrukking hebben.
  1. Creativiteit. Rustige, kalme klanken stimuleren de processen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor creativiteit.
  1. Muziek draagt bij aan een effectieve work-out. Motorische gebieden worden makkelijker gestimuleerd om mee te bewegen, waardoor men effectiever traint. Bovendien kan muziek zorgen voor een betere concentratie.

Muziek maken of muziek luisteren heeft vele positieve effecten op de hersenen en daardoor op de gezondheid. Het zorgt voor betere verbindingen van functiegebieden waardoor er een betere communicatie tussen die gebieden is. Het gevolg; een groter empathisch vermogen, het maakt je creatiever en het kan zorgen voor meer ontspanning. Een verrijking van de hersenen, een verrijking voor je leven. Pak dus snel je oordopjes of koptelefoon en luister vaker even je favoriete muziek of kruip wat vaker achter de piano!

Lees ook: Waarom beweging het brein fit houdt 

Bron:
  • Redactie, 2016. 6 effecten die muziek heeft op het brein. Graadpleegd op 10-04-2017 van http://wendyonline.nl/6-effecten-die-muziek-heeft-op-het-brein/