Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Zo kom je van je slechte gewoontes af

Iedereen heeft ze en iedereen is ze liever kwijt dan rijk: slechte gewoontes. Breng jij eigenlijk meer tijd door op social media dan je zou willen? Of wil je graag sparen maar geef je toch elke maand weer geld uit aan onbelangrijke zaken? Lees dan deze blog! Misschien kunnen wij je inspireren om op een leuke manier van je slechte gewoontes af te komen.

 

Focus je op één gewoonte tegelijk

Wanneer we slechte gewoontes willen afleren, hebben we de neiging om alles in één keer te willen doen. Dit zorgt er echter voor dat je alles half doet en er uiteindelijk niets van terechtkomt. Denk maar aan 1 januari waarop veel mensen beginnen met goede voornemens. Ze formuleren meerdere doelen waardoor het lastiger wordt om deze allemaal te behalen. Focus je daarom op één gewoonte tegelijk, dan heb je meer kans van slagen.

 

Bedenk waarom je het wil

Bij het afleren van een slechte gewoonte is het heel belangrijk om constant te beseffen waarom je van die gewoonte af wilt. Zo blijf je gemotiveerd. Probeer daarom van tevoren een aantal argumenten op te schrijven die aangeven waarom je van de gewoonte af wilt. Heb je het even moeilijk en wil je toegeven aan een verleiding? Pak dan dit briefje erbij en wordt weer even herinnerd aan je motivatie. Door het op te schrijven wordt het ‘echt’ en zit het niet alleen in je hoofd.

 

Doe het samen met een vriend(in)

Een andere goede motivatie is door samen met een vriend(in) van je slechte gewoonte af te komen. Er is vast wel iemand die een zelfde gewoonte heeft als jij en er ook van af wil. Samen kun je elkaar motiveren en elkaar helpen op zwakke momenten. Wil je meer sporten? Ga dan bijvoorbeeld op zoek naar een sportmaatje! Wil je gezonder eten? Stuur elkaar dan gezonde recepten of ga één keer in de week samen boodschappen doen.

 

Beloon jezelf op een andere manier

Gaat het goed en heb je de slechte gewoonte al voor een groot deel uit je leven gebannen? Beloon jezelf! Is het je al weken achter elkaar gelukt om twee keer per week naar de sportschool te gaan? Trakteer jezelf dan op dat ene mooie kledingstuk dat je hebt gezien of ga een avondje uit.

 

Wees lief voor jezelf

Tot slot is het belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf. Het is helemaal niet erg als je wel een keertje toegeeft aan de verleiding. Wanneer je de gewoonte voor een groot deel uit je leven hebt gekregen, is het al geslaagd! Door heel streng voor jezelf te zijn, maak je het alleen maar moeilijker en wordt het doel moeilijker haalbaar.

Wat zijn jouw slechte gewoontes?