Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

EMDR therapie: hoe werkt dat precies?

De afgelopen jaren wordt EMDR therapie steeds vaker toegepast. Het is een therapie voor mensen die last hebben van trauma gerelateerde klachten. Een bepaalde ervaring uit het verleden is voor hen van grote invloed op het dagelijks leven. Met EMDR therapie wordt aandacht besteedt aan deze klachten. In deze blog vertellen we hier meer over en leggen wij uit hoe de therapie in zijn werk gaat.

Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. De therapie werd meer dan 25 jaar geleden ontwikkeld door een Amerikaanse psychologe. Sindsdien is het uitgewerkt tot een effectieve therapie. Met de therapie worden herinneringen aan een heftige gebeurtenis uit het verleden opgewekt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een techniek waarmee de patiënt oogbewegingen maakt van links naar rechts of geluid hoort in afwisselend het linker- dan wel rechteroor.

De therapeut vraagt om aan de betreffende gebeurtenis te denken aan de hand van beelden, gevoelens en gedachten. Vervolgens wordt het verwerkingsproces opgestart. Je haalt de gebeurtenis naar boven en krijgt tegelijkertijd een afleidende stimulus. Dit is de techniek waarmee de aandacht afwisselend van links naar rechts gaat. Doorgaans haalt dit veel gedachten en beelden omhoog en verandert er iets in de emoties die gelinkt zijn aan de gebeurtenis.

Voor wie is EMDR bedoeld?

Als mens kun je diep ingrijpende gebeurtenissen meemaken. In sommige gevallen kun je deze zelf verwerken, maar het kan ook zijn dat je psychische klachten ontwikkelt. Herinneringen blijven terugkomen, je hebt veel angstige gedachten of ondergaat veel stress op bepaalde momenten. EMDR therapie is er voor mensen met deze klachten, wat ook wel een posttraumatische stress-stoornis of trauma gerelateerde klachten worden genoemd.

Hoe snel werkt EMDR?

EMDR is een relatief korte therapie. Het is daardoor echter ook zeer intensief. Meestal zijn mensen na enkele sessies al in staat om de angstige gevoelens uit hun dagelijkse leven te krijgen. Echter kan de behandeling voor mensen met complexe problematiek en/of een langdurig trauma een stuk langer duren. De duur van de therapie is dus geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Werkt EMDR voor iedereen?

Voordat je EMDR therapie krijgt, wordt eerst gekeken of de therapie geschikt is voor jouw problematiek. Er wordt gekeken wat de oorzaak is van de klachten en de persoonlijke situatie. Aan de hand daarvan zal worden bepaald of EMDR geschikt is of dat er beter een andere vorm van therapie kan worden toegepast.

Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie over EMDR of heb je er een vraag over? Dan kun je contact op nemen met een van onze psychologen.

Blog EMDR therapie