Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische pijn

Leer ons kennen

Medinelo &
het coronavirus

Lees meer

Fibromyalgie Diagnose

Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij sprake is van pijn op verschillende plekken in het lichaam. De ziekte kan een grote belemmering zijn in het dagelijks leven van de patiënt. Bij Medinello bieden we begeleiding en proberen we samen met de cliënt de invloed op het functioneren zo klein mogelijk te maken.

 

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een lastig woord, maar dit is niet voor niks. De drie onderdelen van het begrip hebben namelijk een logische betekenis. ‘Fibro’ staat voor bindweefsel, het weefsel dat onze spieren met de botten verbindt. ‘Myo’ betekent spierweefsel en ‘algie’ betekent pijn.

Bij fibromyalgie is er dus sprake van pijn in het spier- en bindweefsel. Er is daarnaast sprake van stijfheid in het lichaam en extreme vermoeidheid. Dit kan als gevolg weer zorgen voor slaapproblemen en stemmingswisselingen. De pijnklachten zijn vaak wisselend. De klachten kunnen lang blijven en intens zijn, maar ook een tijdje wegblijven. Hierdoor is de ene periode zwaarder dan de andere.

Helaas is er nog geen oorzaak gevonden voor fibromyalgie. Wel is duidelijk dat de aandoening geen schade aanricht aan het lichaam. De klachten verdwijnen echter niet, wat fibromyalgie een chronische aandoening maakt.

 

Diagnose fibromyalgie

Bij fibromyalgie is er sprake van verschillende klachten. Deze kunnen elkaar aanwakkeren en versterken. Onderstaand vind je een overzicht met de mogelijke klachten die ontstaan bij fibromyalgie:

Chronische pijn
De pijn kan zeurend, stekend, brandend, snijdend of kloppend zijn. Voorkomende pijnplekken zijn het hoofd, schouders, nek, rug, borst, bekken en knieën.

Stijfheid
Zowel de spieren als gewrichten kunnen stijf worden en zwaar aanvoelen. Er wordt vaak minder kracht ervaren in de spieren.

Vermoeidheid
Vermoeidheid wordt veroorzaakt door slaapproblemen. Als gevolg hiervan kunnen klachten ontstaan zoals somberheid, angst, concentratieproblemen en depressie.

Om vast te stellen of iemand fibromyalgie heeft, zijn de volgende zaken van belang:

  • Er is sprake van pijn voor een periode van meer dan drie maanden
  • Er is sprake van langdurige klachten op minstens drie verschillende plekken
  • Er is sprake van pijnplekken in het boven- en onderlichaam
  • Er is sprake van pijn in zowel de rechter- als linkerkant van het lichaam


Bijkomende symptomen voor diagnose

Om de definitieve diagnose fibromyalgie te mogen stellen, moet er daarnaast sprake zijn van de aanwezigheid van bijkomende symptomen. Naast de wijdverspreide pijnklachten zoals vermoeidheid en een niet verkwikkende slaap, is er een lijst met symptomen waar je ‘punten’ mee kunt scoren. Hierbij gaat het om symptomen zoals een prikkelbare darm, duizeligheid, koude intolerantie en hoofdpijn. Sinds 2010 is er volgens de American College of Rheumatology een pijnscore en een symptoomscore, die samen de fibromyalgiescore vormen. Om de diagnose fibromyalgie te stellen, moet er sprake zijn van minstens 12 punten. Soms wordt de diagnose met behulp van deze score gesteld door Medinello, maar meestal wordt dit gedaan door een reumatoloog.

 

Intake fibromyalgie

Binnen Medinello is de behandeling van fibromyalgie gelijk aan de behandeling voor andere vormen van chronische pijn. Hierbij speelt centrale sensitisatie een grote rol. Klik hier voor meer informatie over de behandeling. Op onze locatie in Nijmegen is het mogelijk om een groepsbehandeling voor fibromyalgie te volgen, op onze andere locaties zijn de behandelingen individueel.

Heb je het vermoeden dat je last hebt van fibromyalgie of heb je soortgelijke klachten? Ga dan naar de huisarts om dit te bespreken. De huisarts kan samen met jou bepalen of een doorverwijzing naar Medinello de goede keuze is.

Heb je vragen over de diagnose of behandeling van fibromyalgie? Neem gerust contact met ons op!