Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Fibromyalgie en pijn in de benen, hoe zit dat?

Ruim 60% van de mensen met fibromyalgie heeft ook slaapproblemen. Het niet kunnen slapen door de pijn in de benen is hiervan de oorzaak. Maar wat is nu de link tussen de fibromyalgie en de pijn in de benen? En vooral hoe ga je ermee om? In deze blog vertellen we je alles over pijn in de benen door fibromyalgie en wat je hieraan kunt doen.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom.

De letterlijke vertaling van fibromyalgie is: pijn in bindweefsel en spieren. Deze term beschrijft eigenlijk alleen wat er aan de hand is, maar geeft geen duidelijke oorzaak. Deze directe oorzaak is ook niet te vinden in het lichaam.Om van fibromyalgie te kunnen spreken moeten de klachten langer dan drie maanden bestaan en moet er sprake zijn van wijdverspreide pijnklachten.

Tip: lees hier alles over fibromyalgie

Wat zijn de pijnklachten bij fibromyalgie?

Het lastige aan fibromyalgie is dat geen twee mensen met deze chronische aandoening hetzelfde zijn. Dat betekent dus ook dat de klachten sterk kunnen verschillen. De volgende symptomen komen dan ook vaak voor bij patiënten met fibromyalgie:

 • Pijn in en rondom de gewrichten;
 • Spierpijn;
 • Chronische vermoeidheid;
 • Slaapproblemen;
 • stemmingswisselingen;
 • Stijve spieren;
 • Moeite met concentreren;
 • Darmproblemen;
 • Tintelingen;
 • Hoofdpijn;
 • Depressiviteit;
 • En dus pijn in de benen.

Hoe ontstaat nu die pijn in de benen?

Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. Deze extreme spierspanning kan een van de oorzaken zijn van de pijn in de benen en spierpijn die men (s‘ nachts) ervaart.

Daarnaast heeft een groot deel van de mensen met fibromyalgie last van stijfheid na lang in dezelfde houding te zitten of liggen. Dit komt dan ook vaak voor in de ochtend bij het opstaan. De spieren zijn verzuurd en hebben hierdoor tijd nodig om op gang te komen.

Helaas is er nog altijd geen duidelijke oorzaak gevonden van deze pijnklachten. Maar het onderzoek van Ewa Klaver-Król is een stap in de goede richting in het beter begrijpen van fibromyalgie.

Ewa Klaver-Król zegt daar het volgende over: “Ik denk dat de oorzaak van fibromyalgie in het zenuwstelsel ligt. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat bij mensen met fibromyalgie signalen in het zenuwstelsel niet voldoende worden afgeremd. De spier en het spiermembraan zijn onderdelen van dat zenuwstelsel. Waarschijnlijk krijgt het membraan ten onrechte het signaal ‘span aan’ waardoor de hoge spierspanning ontstaat, met alle gevolgen voor mensen met fibromyalgie.

Wat is aan pijn in de benen te doen?

Wanneer je veelal een pijn in de benen voelt die vergelijkbaar is met spierpijn zal je doorgaans niet snel naar de dokter gaan. Maar wat is hier zelf aan te doen? Het koelen van de pijnlijke plekken met coldpacks helpt in de meeste gevallen de spierpijn in de benen te verminderen.

Daarnaast kan de pijn en stijfheid verminderen door fysiotherapie. Door beweging worden de spieren en het bindweefsel als het ware gemasseerd en ontstaat er een betere doorbloeding, waardoor ontspanning en (tijdelijke) verminderen van de pijnklachten kunnen optreden. Maar schroom niet om bij de huisarts aan te kloppen want ook de huisarts kan meedenken in oplossingen tegen de pijn die veroorzaakt wordt door fibromyalgie.

 

Blog - Fibromyalgie en pijn in de benen 2

Pijnbehandeling bij Medinello

Ook wij zijn er om je te helpen met je pijnklachten van fibromyalgie. Ons pijnrevalidatie programma gaat verder dan alleen het verminderen van de pijn of het onderzoeken naar de oorzaak ervan. De pijnrevalidatie is erop gericht jouw functioneren op alle gebieden te verbeteren en de invloed van de klachten op jouw leven te verminderen.

Heb je nog vragen over fibromyalgie of ons pijnrevalidatie programma? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Meer informatie over chronische pijn ontvangen?

Dat zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven zonder pijn. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴