Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Fibromyalgie: is het erfelijk?

Binnen Medinello behandelen we onder andere patiënten met fibromyalgie. Niet iedereen weet precies wat deze aandoening inhoudt en er zijn dan ook veel vragen over. Eén van deze vragen is of fibromyalgie erfelijk is en de aandoening kan worden doorgegeven aan kinderen. In deze blog vertellen we hier meer over en schetsen we een beeld van fibromyalgie.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening die lijkt op reuma. Echter gaat het bij fibromyalgie niet om de gewrichten, maar de spieren en het bindweefsel. Een andere naam voor fibromyalgie is wekedelenreuma of spierreuma. De aandoening komt voor bij volwassenen en vaker bij vrouwen dan bij mannen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Pijn
  • Chronische vermoeidheid
  • Verlies van kracht
  • Slaapproblemen

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de aandoening, waardoor er bijvoorbeeld nog niet veel behandelingen zijn. Het is wel bekend dat fibromyalgie geen blijvende schade in het lichaam veroorzaakt en de oorzaak ervan hoogstwaarschijnlijk in de hersenen zit.

De erfelijkheid van fibromyalgie

Over naar de mate van erfelijkheid van fibromyalgie is onderzoek gedaan. Hieruit is nog niet gebleken dat fibromyalgie erfelijk is. Wél kan de aandoening familiair zijn. Dit betekent dat het in sommige families vaker voorkomt dan in andere. In sommige gevallen wordt het doorgegeven van moeder op dochter, van vader op zoon komt echter nauwelijks voor.

Het voorkomen van fibromyalgie binnen families kan worden verklaard door bepaalde omstandigheden op sociaal en mentaal gebied. Bijvoorbeeld de leefwijze en -omgeving van de familie, opvoeding en opleiding. Daarnaast is het ook een mogelijkheid dat traumatische ervaringen of grote tegenslagen een rol spelen in de ontwikkeling en het doorgeven van fibromyalgie.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen wanneer het gaat om fibromyalgie. Helaas is er nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor de oorzaak of erfelijkheid van fibromyalgie, alhoewel er wel onderzoeken plaatsvinden door instanties. Er zijn wel aanwijzingen, dat het hoogstwaarschijnlijk niet erfelijk is, maar wel vaker voorkomt binnen bepaalde families waar het lijkt te worden doorgegeven. Dit kan echter ook met andere factoren te maken hebben, die niet uitgesloten zijn. Ook zijn er aanwijzingen voor het feit dat de genen ervoor zorgen dat pijnlijke stimuli worden doorgegeven. Dit is bijvoorbeeld bij reuma ook het geval. Ook hier is nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor.

Blog - fibromyalgie

Hopelijk wordt er in de komende jaren meer ontdekt over fibromyalgie en kunnen de patiënten nog beter geholpen worden. Tot die tijd is het belangrijk om over de aandoening te blijven praten en te zorgen voor zoveel mogelijk ondersteuning. Een belangrijk onderdeel is namelijk dat mensen leren omgaan met chronische pijn / fibromyalgie. En dat is precies waar Medinello cliënten bij helpt. Op die manier kunnen mensen zo goed mogelijk verder met hun dagelijkse bezigheden.

Hulp bij de indicatie fibromyalgie

Heb je een andere vraag over fibromyalgie? Stel deze dan gerust aan een van onze behandelaars en neem contact met ons op.

Of heb je al reeds met een zorgverlener gesproken en is de indicatie fybromyalgie ter sprake gekomen? En wil je graag weten hoe we samen jouw leven hiermee kunnen verbeteren en je leren beter om te gaan met chronische pijnklachten? Doe dan de online screening en wij nemen contact met je op voor een mogelijk intake / uitgebreide screening.